Svensk Husmanskost

blodpudding


1 liter grisblod

7 dl lättöl, mjölk eller buljong

7 dl grovt rågmjöl

2 finhackad gul lök, förvälld

100 g späcktärningar 1/4 cm

2 gröna äpplen i tärningar

1 dl smält smör

2/3 dl sirap

1 msk salt

1/4 tsk malen kryddnejlika

1/2 tsk vitpeppar

1/2 tsk kryddpeppar

2 tsk finstött mejram


Sila blodet genom en fin sil. Vispa upp det med ölet och rågmjölet. Tillsätt alla övriga ingredienser under stark vispning. Sist rörs späck och äppeltärningarna i. Smöra en puddingform mycket väl. Fyll smeten i formen, men endast till 3/4 delar. Klipp till ett smörpapper så att det passar formen, smör och täck ytan med det.Sätt på ett lock eller täck med alufolie. Grädda puddingen i vattenbad i varm ugn i ungefär 1 timme. Känn efter med en sticka att puddingen är färdig. Låt den stå och vila en kvart innan den stjälps upp på ett fat. Serveras med skirat smör och lingon.

När puddingen kallnat kan resterna skivas och stekes i smör i en stekpanna. Serveras också med lingon.

 

--------------------------------------------------------------------------------


småländska kroppkakor 4 - 6 port

 

10 medelstora potatisar

2-3 äggulor

2 1/2-3 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 gul lök

200 g rimmat sidfäsk

2 tsk grovstött kryddpeppar


Skala och koka potatisen. Pressa den och blanda ned ägg och salt. Låt puréen kallna och blanda därefter i mjölet. Arbeta massan väl och forma till en rulle. Skär fläsket i små tärningar och finhacka löken. Stek fläsket snabbt tillsammans med löken och blanda i den stötta kryddpepparen. Skär potatisrullen i tumstjocka skivor, gör en fördjupning i mitten och fyll den med blandningen. Platta till så att blandningen kommer i mitten och rulla den slät och jämn. Koka dem sakta i en kastrull med lättsaltat vatten, utan lock i 5-6 minuter efter det att kroppkakorna flutit upp.  Serveras med lingon och smält smör. Kan även halveras och stekas i smör.


-------------------------------------------------------------------------------


sillbullar med korintsås


2 stora sillar

1/2 kg kokt kött

1/2 kg kokt kall potatis

1 rödlök

2 ägg

vitpeppar

2 tsk potatismjöl


sas

3 msk korinter

3 dl vatten

50 gr smör

2 dl köttbuljong

2-3 msk mjöl

1 msk sirap

2 msk ättika

salt

soja


Drag skinnet av sillen och lägg den i blöt 5 - 6 timmar.Mal sedan genom fina skivan på köttkvarnen tillsammans med köttresterna, potatisen och rödlöken. Blanda med äggen och potatismjöl och smaksätt med vitpeppar. Känns smeten för torr kan man tillsätta några msk mjölk. Forma färsen till små bullar som vändes i siktat skorpmjöl. Stek dem sedan vackert bruna i smör.


Koka korinterna mjuka i vattnet. Sila av spadet. Fräs 2-3 msk  smör och mjöl i en kastrull utan att det tar färg. Häll på buljongen och så mycket av korintspadet tills såsen är lagom simmig utan att vara tjock. Låt koka i några minuter och smaka av med sirap och ättika till en angenäm sötsur smak. Färga gärna såsen med lite soja, lägg i korinterna och avsluta med att vispa i en klick kallt smör


--------------------------------------------------------------------------------


öländska kroppkakor ca. 15 st


Ingredienser  Beredning

 

2 kg potatis

1/2 kg kokt potatis

1 gul lök

1 dl kornmjöl

1 dl vetemjöl

5 hg rimmat sidfäsk

1 msk kryddpeppar


Skala och riv potatisen på järn, krama ur allt vatten i en duk och bland med den pressade kokta potatisen. Blanda i mjölblandningen. Arbeta massan väl. Skär fläsket i små tärningar och finhacka löken samt stöt kryddpeppar i en mortel. Forma potatissmeten till bollar och i mitten fylles den råa lök-fläsk-och kryddblandningen. Platta till dem något och låt sakta koka i lättsaltat vatten i ca. 45 minuter.  Serveras med lingon och smält smör.

--------------------------------------------------------------------------------


norrlandspölsa

 

1/2 kg kokta köttrester

1/2 kg fläsksvål

3 hg oxlever

2 dl korngryn

2 gula lökar

1 tsk timjan

1 tsk mejram

8 anjovisfiléer

malen kryddpeppar

1 lagerblad

8 - 10 dl vatten

 

Koka fläsksvålen, oxlevern, löken, korngrynen och lagerbladet i vattnet, tills grynen bildar en tjockfytande massa. Tag då upp svålarna, oxlevern, lagerbladet och löken och mal dem på mellangrov skiva i köttkvarn tillsammans med köttresterna och anjovisen. Rör ner färsen bland grynen, smaksätt med kryddorna och låt pölsan koka sakta i 5 min. Avsmaka den noga och förstärk ev. smaken med anjovisspad. Servera pölsan med rödbetor och potatis.

--------------------------------------------------------------------------------


korvkaka

 

3 hg ungnötslever

1 hg fläsk eller späck

1 1/2 dl korngryn

8 dl mjölk

1 msk sirap

1 kryddmått mejram

1 gul lök

2 ägg

1 dl russin

salt ,peppar och ingefära


Låt levern ligga och dra ett par timmar i mjölk eller mjölkblandat vatten. Torka den väl och skär den i bitar och mal den ett par gånger genom fina skivan tillsammans med fläsket och löken. Samtidigt som levern blötläggs, kokas grynen. De får först koka upp med vatten och spädes därefter med mjölken. De får koka till en gröt som ställs att kallna. Alldeles innan kokningen avslutas tillsättes russinen. Blanda sedan leversmeten med den kallnade gryngröten, äggen, kryddorna och sirapen. Mejramen bör man helst finfördela genom att passera den torr genom en sil. Häll upp smeten i en väl smord eldfast form och grädda i god ugnsvärme i 45 minuter. Pröva med sticka att den är färdig. Serveras med rårörda lingon.Pitepalt   6 PERS.


1 1/2 kg potatis

1 gul lök

2 dl kornmjöl

2 dl vetemjöl

6 hg rimmat sidfäsk


Skala och mal potatisen och låt allt vatten rinna av genom att pressa mot ett durkslag eller genom en handduk. Blanda i mjölet till en lös smet. Skär fläsket i små tärningar och finhacka löken. Forma potatissmeten till bollar och i mitten fylles den råa löken och fläsket. I en stor gryta med lättsaltat vatten kokas bullarna försiktigt i ca. 20 - 30 minuter. När de flyter upp kan man anse att de är färdiga. Serveras med lingon och smält smör.


Stekt inlagd strömming   6 - 8  pers.


1 kg strömmingsfilé

grovt rågmjöl

salt och peppar

smör

3 st rödlökar

Till lagen:

4 dl socker

3 dl ättika (10 - 12 %)

6 dl vatten

2 msk kryddpepparkorn

2 - 4  st lagerblad


Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp några minuter i en kastrull. Lägg ut strömmingsfiléerna med skinnsidan nedåt på en skärbräda eller liknande. Salta och vrid några varv med vitpepparkvarnen över, lägg ihop filéerna två och två. Vänd strömmingsflundrorna i grovt rågmjöl och stek dem i smör, gyllenbruna på båda sidor. Placera dem ovanpå varandra i en djup skål eller form. När alla strömmingar är färdigstekta och fortfarande varma hälles den varma lagen över. Låt stå tills det svalnat. Skala rödlöken och dela på mitten, skiva tunnt och strö sedan löken över.


Klargravad Strömming


1 kg strömmingsfilé


Till lag 1:

5 dl vatten

1 dl ättika (10 - 12 %)

1 dl salt


Till lag 2:

5 dl vatten

1 dl socker

1 dl ättika (10 - 12 %)

10 krossade vitpepparkorn

1/2 dl olja

1 knippa gräslök

Dra skinnet av filéerna och lägg dem i den första lagen på vatten, ättika och salt. Låt ligga i 4-5 timmar.

Tag upp strömmingen och låt den rinna av.

Blanda ingredienserna till lag 2 och häll dennsa över strömmingsfiléerna. Låt stå på sval plats över natten.

Strö finskuren gräslök över innan serveringen.