Heinz Glöckler

#Heinz Glöckler född 1957 i Radolfzell Tyskland.

Fick Heinz Glöckler ett erbjudande 1979 av Werner Vögeli att komma till Sverige  och Operakällaren, efter har jobbad på några av världens bästa Michelinkrogar i världen.

Startade och utvecklade Bullandö Krogen från en enkel krog till en  topprestaurang från 1982 till 1999 . Därefter  började min karriär inom utbildningsvärlden . Är  själv ett tydlig exempel  för livslångt lärande - att  haft olika karriärer i mitt liv  och tycker att det viktigt att  vidareutbilda sig  - för att erhålla nya perspektiv och ser nya möjligheter.Att lära nytt och lära om -samtidigt som världen utvecklas är mitt eget ansvar.  Gjorde en akademisk resa från hantverkare till Fil. mag inom Skolutveckling och utbildningsledning och  är övertygad att Aristotles kunskapsyn är den rätta -  Episteme ( Vetenskap) tillsammans med Techne (praktiska kunnnande) blir Fronesis ( Klokhet) - det enda fungera inte utan den andra


" Vaknar jag på morgon och jag lever, så börjar dagen positiv"


Sagt om Heinz Glöckler : Utstrålar värme som en spishäll, har empati. Älskar att undervisa och coacha individer samt organisationer fram till mål. Förändringsbenägen och vill alltid vara på topp med organisationer,  som han jobbar i. Tänker ibland för lite på sig själv. Har ett mycket bra nätverk inom näringslivet, politik och utbildningsväsendet. Ser på möjligheter och att utmåningar finns till för att lösa.  Har ett tydligt strategisk tankesätt som bygger på omvärldsanalys  och kunskap inom ämnen han sysslar med. Vi kan inte göra något åt som har hänt - utan lär av misstag och satasar framåt.

Beundrar politiskt  Ludvig Erhard - för  hans tankar och genomförande av "sociale markwirtschaft "- Palme för hans internationella engagemang - Helmuth Schmidt för hans förändringsbenägenhet  - Helmuth Kohl för hans mod under 90 talet som bäddade för det enade tyskland. Saknar idag politiska visioner för samhället, vi reagerar mera på nutid än vi agerar inför framtiden. Demokratifrågor är viktig för Heinz Glöckler .

Är tydlig när jag jobbar inom stat och kommun - att jag jobbar för medborgarna som i en demokratisk process

vald sina företrädare - politiker. Det är  medborgarna genom politiken och dessa förträdare som ska äger agenda och styra. Min uppgift är att "skickliggöra" dessa inför beslut.

Personliga förebilder  " Great Leaders"  #Paul Haeberlin, #Werner Vögeli,# Eckart Witzigmann  som alla har varit mina chefer, menotrer och är världsstjärnor inom Gastronomin. Förändringsbenägna ledare, som gör alltid sitt bästa, ödmjuka ledare som låta andra växer. Alla tre har även varit  mina mentorer - i Sverige önskar jag även framföra Björn Karlin, som har  haft en stor betydelse för min integration och min framgång i det svenska samhället.

Är stolt över alla dessa ungdomar som jag har kunnat  stödja i sin utveckling, både under min tid som företagare och mentor, samt som lärare inom utbildningsväsendet. Även ni är en del av min egen utveckling. Just arbetar jag hos Visita med ett projekt som ligger mig varmt om hjärta - kvalitet i utbildningar på gymnasial nivå inom besöksnäringen.

Gillar inte kockar/ restauranganställda som klagar över sina tidigare arbetsplatser och köksmästare/ägare. Du är inte tvungen att tar jobb där eller stannar kvar. Har aldrig upplevt skräckexempel i min långa karriär - sökte mig till alltid till schysta ställen och om det inte passade - tack och hejda. SJÄLVRESPEKT


Ledarskap a la #HeinzGlöckler

  • 300 gr Engagemang
  • 150 gr tillit
  • 1 stk helhetssyn
  • 5 msk flexibilitet
  • 3 tsk Pragmation
  • 1 stk Dj-vlar Anamma
  • 4 krm Struktur
  • 100 gr Visionärsskap
  • 300 gr Coachförmåga
  • 3 dl feedback

Förväll Engagemang och Tillit. Pudra över feedbacken. Tillsätt Flexibiliteten efter behov och bryn strukturen försiktigt. Tillsätt Visionärskap och Pragmatism under gemensam röring. Lägg i övriga ingredienserna under avsmakning. Serveras företrädesvis med tydlighet.


Ett välbeprövad recept

Heinz Glöckler, born in 1957 in Radolfzell, Germany.

In 1979, Heinz Glöckler received an offer from Werner Vögeli to come to Sweden and work at Operakällaren after having worked at some of the world's best Michelin-starred restaurants.

From 1982 to 1999, he founded and developed Bullandö Krogen, transforming it from a simple eatery into a top-tier restaurant. After that, he transitioned into the world of education. He is a clear example of lifelong learning—having pursued different careers in his life and believing in the importance of continuous education to gain new perspectives and see new opportunities. Learning new things and relearning as the world evolves is his personal responsibility.He made an academic journey from craftsman to earning a Master of Philosophy degree in School Development and Educational Leadership. He firmly believes in Aristotle's view of knowledge—Episteme (scientific knowledge) combined with Techne (practical know-how) results in Phronesis (wisdom)—one cannot function without the other.



"If I wake up in the morning and I am alive, then the day starts positively."


What people say about Heinz Glöckler:

He radiates warmth like a stovetop, has great empathy, and loves teaching and coaching individuals and organizations toward their goals. He embraces change and always strives for excellence in the organizations he works with. Sometimes, he thinks too little about himself. He has an extensive network within business, politics, and education. He sees opportunities and views challenges as problems meant to be solved.

He possesses a clear strategic mindset built on environmental analysis and expertise in his fields. He believes that we cannot change the past—we must learn from mistakes and move forward.

He admires Ludwig Erhard for his ideas and execution of "Soziale Marktwirtschaft" (social market economy), Olof Palme for his international engagement, Helmut Schmidt for his adaptability, and Helmut Kohl for his courage in the 1990s, which paved the way for a unified Germany. Today, he feels there is a lack of political vision for society; we react more to the present than we act for the future. Democracy is a key issue for Heinz Glöckler.

When working within government and municipalities, he is clear about his role—he works for the citizens, who, through a democratic process, have elected their representatives, the politicians. It is the citizens, through politics and their representatives, who set the agenda and lead. His role is to "enable" them in their decision-making process.

Personal Role Models – "Great Leaders"

Paul Haeberlin, Werner Vögeli, Eckart Witzigmann—all of whom have been his bosses, mentors, and global stars in gastronomy. These are transformative leaders who always do their best, humble leaders who help others grow. They have all been his mentors.









In Sweden, he also acknowledges Björn Karlin, who played a crucial role in his integration and success in Swedish society.

He is proud of all the young individuals he has been able to support in their development, both during his time as a business owner and mentor, as well as a teacher in the education system. They are also part of his own growth.

Currently, he is working at Visita on a project close to his heart—ensuring quality education at the high school level within the hospitality industry.

Heinz Glöckler’s Leadership Recipe:

  • 300 g Engagement
  • 150 g Trust
  • 1 piece Holistic Perspective
  • 5 tbsp Flexibility
  • 3 tsp Pragmatism
  • 1 piece Determination
  • 4 pinches Structure
  • 100 g Visionary Thinking
  • 300 g Coaching Ability
  • 3 dl Feedback

Blanch the Engagement and Trust. Lightly sprinkle the Feedback. Add Flexibility as needed and gently sauté the Structure. Stir in Visionary Thinking and Pragmatism. Gradually add the remaining ingredients while tasting. Serve preferably with clarity

A well-proven recipe.

Professional Career – Gastronomy

  • 1973-1976 Trained as a chef and waiter at the 2-star Hotel Erbprinz, Ettlingen
  • 1976-1977 Restaurant Tantris, Munich (3 stars) under Eckart Witzigmann & Heinz Winkler
  • 1977-1978 Auberge d’Ill, Illhauesern, Alsace (3 stars) under Paul Haeberlin
  • 1978-1979 Interned at Paul Bocuse, Louis Outhier, and the Troisgros brothers (3-star restaurants)
  • 1979-1980 Operakällaren and Restaurant Riche, Sweden under Werner Vögeli
  • 1980-1981 Kurhotel Mitteltal Bareiss, Baiersbronn
  • 1981-1983 Restaurant Gourmet, Stockholm (Sweden’s first Michelin star)
  • 1983-1999 Owner of Bullandö Krogen, Värmdö
  • 1987-1991 Owner of Strandhotel Adler, Lake Constance, Germany

#

Professional Career – Education Sector

  • 1999-2003 Teacher at Stockholm Hotel and Restaurant School – Globen
  • 2003-2008 Director of Studies and University Lecturer at Örebro University – School of Hospitality, Culinary Arts & Meal Science
  • 2008-2009 Operations Manager – Central Sweden for labor market training/SFI (Swedish for Immigrants) at Competens Utbildnings AB
  • 2009-2013 Swedish National Agency for Higher Vocational Education – Division of Educational Affairs, part of the agency's startup
  • 2013-2018 Operations Manager for Secondary and Adult Education in Norrtälje Municipality
  • 2019-2020 Independent consultant in various fields – Analysis of the Tourism Industry, Quality Assurance, Investigations, and Acting Principal at Danderyd High School
  • 2021 Project Manager at Visita – Certification and Quality Assurance of upper secondary education within the hospitality industry

Awards & Recognitions

  • 2003 Chef Educator of the Year, awarded by Werners Vänner & the Restaurant Industry
  • 2006 Pedagogical Award, awarded by Erik Ljungberg’s Foundation – Örebro University, Grythyttan
  • Bullandö Krogen

    • 21 out of 25 points in Dagens Industri’s restaurant reviews (multiple times from 1985-1999)
    • 93 out of 100 points in Svenska Dagbladet’s Restaurant Guide (several years)
    • 4 out of 5 wasps in Expressen (multiple years)
    • 4 out of 5 stars in Aftonbladet (multiple years)

    These scores were awarded several times between 1983-1999

    Strandhotel Adler, Lake Constance, Germany (1987-1991)

    • 1 Michelin Star (1991)
    • 17 out of 20 points in VIF Gourmet Journal (1991)

    Coach for Various Culinary Competition Teams (High School Level)

    • Culinary Star of Europe, Brussels (2002)
    • Matkristallen, Stockholm/Sweden (1999-2003)
    • Årets Unga Kock (Young Chef of the Year), Stockholm/Sweden
    • Parcours de Culinaire / Sirha, Paris (2001)
    • Swedish High School Culinary Championship (1999-2003)
    • Plus various smaller competitions

Education

  • High school diploma in Germany
  • Business School, Radolfzell
  • Apprenticeship as a Chef and Waiter
  • Master Chef Certification from the Chamber of Commerce in Konstanz
  • RETUR – Leadership Training at IFL (Institute for Business Management) in Sigtuna
  • Teaching Degree from Stockholm University
  • Master of Philosophy in School Development and Educational Leadership at Stockholm University
  • Various courses in Labor Market Studies at Stockholm University
  • ULG 1 & 2 (Swedish Armed Forces Leadership Training)

Special Assignments (During & Beyond Regular Work Duties)

  • Expert for the Swedish National Agency for Education during the implementation of the course "Project Work" (2001)
  • Expert and co-author of the GY07 idea sketch for Hotel and Restaurant programs (implemented as GY 2011)
  • Implementation of the LIA (Workplace-Based Learning) project with support from the Swedish National Agency for Education at Stockholm Hotel and Restaurant School
  • Project Manager for the EU Project Växtkraft Mål 3 – Competence development at Stockholm Hotel and Restaurant School
  • Project Manager for Leonardo Project – International studies for students from Örebro University (2 projects)
  • Consultant in Hotel & Restaurant Industry – Diligentia & SEB during the financial crisis (1987-1990)
  • Advisor & Consultant for Various Restaurant Businesses
  • Lecturer at Stockholm University’s Vocational Teacher Education Program
  • Course Director for Vocational Teacher Training at Örebro University/Pedagogical Institution

          Head of Continuing Education at Örebro University/Campus Grythyttan