Nyheter


Nyheter  se  även bloggen 


Backgrund för mina bedömningar

Mina egna preferenser - är att besöket ska vara en upplevelse, fylld av överraskningar när det gäller smak och hantverk. Det behöver inte vara lyxråvaror utan alla ingredienser ska hanteras varsamt utifrån sin smak. Oftast hittar jag dessa faktorer hos unga,hungriga matlagare som har sin egen stil och inte följer trenderna hos det stora. En och tvåstjärniga krogar har oftast denna glöden. #HeinzGlöckler;



Vad gillar vi :

Okomplicerade krogar som präglas av krögarnas och personalens ambition och livsstil. Krogarna ska vara autentiska, samtalsvänliga, opretentiösa och fokusera på gästernas upplevelse och önskemål. Fokus på att lyfter fram smaker och att rätterna i en meny har en helhetssyn när det gäller smaker och portionsstorlekar, Kökets egen stil, Krogarna går ekonomisk runt utifrån sina egna intäkter från gästerna. Relationen pris och kvalitet stämmer. Vi gillar även att maten på tallriken är varm. Vi gillar att det ska vara rolig och livlig stämning på krogen. Vi gillar att kunna boka ett bord endast några dagar innan. Alla gäster få samma uppmärksamhet och servicenivå, man gör inte någon skillnad.

#HeinzGlöckler


Vad gillar vi inte:

Att sitta på tid( fy dessa 3 timmars sittningar), ceremonier och effektgivande grepp, att går hungrig från bordet, menytvång för alla på bordet. Krogar som har till sitt huvudsyfte att enbart imponerar på krogkollegor och hänger med i alla trender. Sponsorkrogar som inte går runt utifrån verksamheten. Värst är att man blir serverad ” kalte platte ”, i kockarnas strävan att pimpar estetiken på tallriken med tiotals upplägg, och glömmer det bort att maten ska vara varm. ( gäller inte Sushi och kalla rätter).

Ogenomtänkta smakkombinationer i en rätt, men särskild i en hel meny. I menyn fungerar smakingredienser kanske för en rätt – men inte i hela menyn. Att behöver boka ett bord månader innan (endast om jag reser till en annat land eller kontinent och vill säkerställa en bokning).


Vem är vi :

Vi är ett nätverk av personer i Europa som känner varandra och har samma preferenser. Vi har inte som yrke att testar krogar,  utan sätter vara intryck utifrån besök - där vi betalar med egna skattade pengar. Vi finansierar vara besök inte via sponsring utan är oberoende.Vi ger inte några stjärnor utan jobbar med topplistor, där alla värda ett besök. Vi har alla jobbat inom världens toppgastronomin.














Efter COVID ska det njutas väntar till 2022

Resa till Baden/Nahe/Ahr för att fylla på vinkällaren med Pinot Noir igen

Besök hos vännerna vid Auberge `d´Ill Illhäusern

Resa i hårdostens tecken från Schweiz till Österrike 

New York - San Francisco

Nya Tantris i Munchen och Wien med sina krogar


                   

Topplista  2022


Årets Gastronomiska prestation

1. Björn Frantzen - världsbäst med sina krogar

2. Vollmers Malmö - en riktig upplevelse väl värd sina två stjärnor.

3. Waldhotel Sonnora Wittlich Dreis - nystart med ny regi - världsklass


Arets mest prisvärda krog internationellt

1. Cosme  New York , folklig,höga smaker - underbar alltid värd ett besök

2. Weinbar Rutz Berlin, Marco har nu tre stjärnor men prisvärd - i ny skeppnad Mars 2022

3. Aponiette ; El Puerto de Santa Maria (Cadiz) Spånien absolut toppadress


Årets Nykomling: 

1. Astoria Stockholm - internationellt toppbistro där allt stämmer

2. Dagmar Stockholm- höga ambitioner men servicen måste höjas en nivån

3. Canta Lola Stockholm  en frisk satsning utifrån en trend som jag redan beskrev 2004


Årets Måltidsupplevelse internationellt -

1. Anne de Bretagne  La Plaine sur mer - absolut outstandning

2. La Vague dÒr Saint Tropez - hur bra kan det blir

3. Da Vittorio Brusaporte - italiensk sensation


Årets bästa serviceupplevelse:

1. Astoria - Stockholms Vilken effektiv och kompetens service

2. Waldhotel Sonnora Wittlich Dreis - tysklands bästa

3. Aira- Stockholm - i absoluta stjärnklass


Årets mest prisvärda nationella måltidsupplevelse

1- Alla hämtkassar från toppkrogarna - en trend som består efter COVID

2. Gammelgården i Sälen - en vecka med fin vandring och matupplevelser

3. M.O.A  Stockholm så där ska KEBAB smaka.


Årets restaurangkedja 

1. Frantzen Koncernen - kvalitet - kompetens - koncept - utveckling

2.Pontus Frithjof- ständig förnyelse på hög nivå

3. Lett - mitt favorit lunchställe - sund, perfekt och hållbart tyvärr ännu endast i Stockholm och Oslo


Årets dryck

1. Barbaresco Vigneto Bordini a Spinetti 1995

2. D`Amos blanc 2011

3. 2005 Mazis Chambertin Grand Cru Newman


Årets personliga  prestation

Vollmers Malmö   en toppkrog som har fatt internationelllt uppmärksamhet men

här i Sverige - Media lite av en underdog. 


Årets mesta önskemål av oss

Att krogarna kan tar betalt för sin prestation och kvalitet och folket acceptera detta - man betalar ju för en halvdålig pizza 140 kr - men har svart att betala 140 kr för en lagad vettig lunch......Snälla Svenska folket.


Trender 2022


Ännu mera enkla pratsamma krogar med bra mat och bra service.- efter Covid ser vi kanske nya möteskoncept - långbord där man blanda sällskap ?.


Mera matsalsarbete – mindre tallrikservering mera arbete vid bordet - like Astoria 


Mindre lägg på tallriken - men merarenodlade smaker -" less i more".


Dröm - tänk om vissa restauranger tex. Operakällaren - skulle ta fram sitt ursprunliga DNA - det gamla välkända recept och smakkombinatiaoner från Wretman och Vögeli i modern tappning.

Astoria ger en fingervisning.


Förortstrenden och hämtmat trenden fortsätter


After COVID  - njuta, njuta, njuta av upplevelser och stämmning, men viktig för branschen att arbetar med ansvar för gästerna och visa detta tydlig i sitt koncept att visa upp COVID pass är det nya normala


Krögare som tar ansvar för arbetsmiljön och balans mellan arbete och fritid den nya hållbarheten i branschen. 4 Dagars vecka med  fulltid - 4 gånger 10 tim -är som 5 gånger 8 timmar - men ändå en skillnad


Hotellkrogar som rycker upp sig via enskilda, lokala koncept men

även via konceptsharing under en viss period - helheten - för att attrahera privatgäster


Sommersemester i Sverige igen - Sverige är bäst


Place to be 2022


 #Tantris i Munchen med ny koncept som bygger på restaurangens DNA

Wien, Wien, Wien - gastronomisk hotspot i Europa.

Å L`asie Oslo

Alcaide,Guadalajara

Singapur - ny kroghuvudstad i världen  Zen, Odette, Les Amis

LOCO Lisbon

Sanchez Köpenhamn

Astoria, Stockholm även baren

Gastrologik Stockholm

Sushi Sho Stockholm

Hoze Göteborg

Uppcoming Star - Jakob&Ethel im Restaurant Klösterle in Lech-Zug - tidigare medarbetare på Fäviken nu i österrikisk tappning.

Sekt - Stockholm det riktiga tysk badiska moderna köket 

Coco Carmen vilken lyft det hemliga njutningstipset

Adam och Albin - alla deras krogar är njutningsbara


Stöd på alla krogar och hotell njut - stöd besöksnäringen 





















































 






Aktuella tester


Smörrebröd trenden - välkommen

Rolig med Smörrebröd  där vi åt på två ställen. Det rustika orginalet Två Små Svin och den lite mera avancerade under kreativ ledning av Melker Andersson Vört.

Båda gör utmärkta smörrebröd där Två Små Svin har en mera rustik upplägg och smaksättning som ger 8,5 poäng där öyfter vi särskild snapsutbud "en lille" som ger en helhetsupplevelse på Söder. Vörti Gamla Stan har en mera smaklig raffinerad utformning av Smörrebröd som ger 9 poäng och passar mera även för en representationsbesök. 


Restaurang Sekt Stockholm 9,5 poäng. Tysk  Modern Mat från den kulinariska regionen Baden med en Twist, samt tillika toppviner från Regionen. Hantverklig skicklighet, kunnande om regionens rätter, kreativitet samt relevant Storytelling och en avslappnad stämmning ger toppoäng från en mig som kommer från Baden. Heimatkänsla - Egen Ankleverterrine, Consomme med Maultaschen, Flammenkuchen, Bachforelle, Entenbrust med Rödkålsås och en friterad Munk som bara smälter i munen - till detta toppviner. #Placetobe ---Mycket prisvärd för denna kvalitet


Restaurang Etoile Stockholm 8,5 poäng. En kockdriven restaurang där fokusen ligger på innovativa smakskombinationer men som  i sin helhet inte skapar en upplevelse, utan det blir lite jobbig särskild när kvällen fortskrider och sinnerna blir trötta. Varje rätt för sig är välarbetad och genomtänkt - men man hittar inte en helhet i tänk. och  i smaksuppbyggnad genom hela meny. Samtidigt som servicen som i sin tur är snäll och trevlig -men inte har den kompetens som vi förväntar oss av en stjärnkrog. Ett tips till krogen tänk lite mera på gästerna upplevelse och förmåga att tar till sig alla "smakskombitnationer" i hela menyn, och mindre på Er duktiga kockars ego att visa upp som mycket som möjligt. Ibland är less more." Kompetensen finns - med lite mindre fokus på kreativa kockambitioner och mera fokus på helhet kan det blir en bättre upplevelse för gästen samt högre poäng...........



Sv









Svenska bedömningar se här


The word 50 best List - foodies och tasthunters intressant

läs även mina funderingare på bloggen

The best Chefs Award 2021

Plats 2 Björn Frantzen

Plats 71 Emma Bengtsson

Plats 81 Adam Dahlberg/Albin Wessman


Spanien nya  tester  fokus Baskien

Mugaritz - vad händer på toppkrog, man lekar med maten utan syfte, där även servicen och köket behöver en lexikon för att förklara sammansättningen av maten som i slutändan blir medioker - och dyrt. Årets bortkastade pengar - bottennapp  3/10 poäng. Lever på sin kändisskap

Amelia - kommer stannar på toppen denna Paulo Airaudo i San Sebastian hur bra som helst 10/10 poäng. Här stämmer allt -

Cenador de Amos - Pilgrimsfärd till denna unika ställe i Kantabrien två timmar väster från San Sebastian i en liten by Villaverde de Pontones den nyaste tre stjärnor i Spanien - och definitiv en av det bästa. En finstämd matupplevelse med  hantverkskonst och lokala regionala inslag   9/10




Saint Tropez

Ultimate Procenace - 8/10 Vingård med biologisk skörd.ligger lite utanför standen ett helhetskonstverk Mat och Vin

Restaurant La Vague dÒr 10/10 Arnaud Doneckele skapar här med nya inslag ett spännande helhetskoncept för mat - mycket innovation vid denna 3-stjärniga krogen

La Petit Plage 7/10 Seafood Cocktail Bar och roliga rätter av Eric Frenchon - oslagbart utsikt.

Clubb 55 - 6/10 inte för maten utan för känslan och stämmningen på Ramatoulle


Portugal:

'Belcanto Lissabon - 9/10 något av det bästa Portugal har att erbjuda 2-stjärnor -  Avantgårde Cuisine.  belcanto.pt

Pateao Lissabon - 9/10  Fisk och Skaldjur i avslappnad atmosfär - trivsam och hög klass

Cantinho do Avillaz 8/10  Mediteran kök portugal touch, i badstaden Cascais 


Italien

Genua

The Cook 8.5/10  enda stjärnkrog i Genua - marinerade Acciughe och Duva höjdpunkter in en klassisk restaurant

Trattoria Ugo 8/10  tradionella liguriska rätter - stökig, folklig, rolig och prisvärd

I tre Merli  8/10  Blandning mellan vinbar och restaurant med en sagolik vinlista, 

Capo Santa Chiara 7,5/10 Underbar restaurant Terrassen ligger direkt vid Havet bara detta är värd ett besök - bra mat utan krusiduller - lite dyrt men läget


Toskana

Enoteca Pinchoirri 6/10 Klassisker - bra Service och vin list men maten är dyr och på  touristnivå Synd om denna tempel

Albergaaciio  7,5/10         Bar smakrik mat från Toskana med fin innehållsrik vinlista Castellina /Chianti

Arnolfo 8 /10                     Folkig krog med höga amibtioner - bara risotton alla Zafferano   är värd ett besök.. Colle di Val dÈlsa

Rinuccio 1180 8/10          Place to be - under semesterresan till Toskana - Val di Pesa   underbart och smakrik kök.

Hotel Scaletto   7.5/ 10     Best i Florenz - utsikten och maten very nice place

Hotel Castello di Spaltenna 8/10 - toskanska sommarnätter i denna uteserveringen på slottet - mat, miljö och dryck - besök... Gaiole/ Chianti.


Piemonte

Alba

Piazza Duomo  9.5/10              Toppkrog som leverar - och är värd ett besök kulinarisk kreativ hotspot

Osteria Lalibera 8/10            enklare än ovan inte så många kreationer utan typisk lantkök



Österrike uppdatering

9,5/10  Steiereck Wien,

Döllerers Geniesserrestaurant, Golling,

9/10 Restaurant Simon Taxacher, Kirchberg/Tirol, 

8,5/10   Restaurant Konstantin Filipou, Wien,

Landhaus Bacher, Wachau,

Restaurant Silvio Nickol Wien,

Restaurant Mraz&Sohn Wien.

Restaurant Obauer, Werten,

Johanna Maier Filzmoos, R

Restaurant Aurelio - Lech,

Peznauer Stube, Ischgl

Restaurang Klösterle - Lech 


Berlin uppdatering


Toppkrogar

Nobelhart&Schmutzig 8,5/10, Rutz 9,5/10, Horvath 8/10, Tim Raue 8.5/10

Tips

Pauly Saal, Tulus Lotrek,Kin Dee, Herz &Niere, Kochu Karu,Layla, Lode & Stijn

Golvet, Einsunternull, Ernst, Cordo, Cell, Zur letzten Instanz, Freundschaft


Guide Michelin - hittad stjärnkrogar i Ryssland  ser här

Film  Heinz Glöckler Creative-Cuisine


Nyheter  se bloggen 




Backgrund för mina bedömningar

Mina egna preferenser - är att besöket ska vara en upplevelse, fylld av överraskningar när det gäller smak och hantverk. Det behöver inte vara lyxråvaror utan alla ingredienser ska hanteras varsamt utifrån sin smak. Oftast hittar jag dessa faktorer hos unga,hungriga matlagare som har sin egen stil och inte följer trenderna hos det stora. En och tvåstjärniga krogar har oftast denna glöden. #HeinzGlöckler;



Vad gillar vi :

Okomplicerade krogar som präglas av krögarnas och personalens ambition och livsstil. Krogarna ska vara autentiska, samtalsvänliga, opretentiösa och fokusera på gästernas upplevelse och önskemål. Fokus på att lyfter fram smaker och att rätterna i en meny har en helhetssyn när det gäller smaker och portionsstorlekar, Kökets egen stil, Krogarna går ekonomisk runt utifrån sina egna intäkter från gästerna. Relationen pris och kvalitet stämmer. Vi gillar även att maten på tallriken är varm. Vi gillar att det ska vara rolig och livlig stämning på krogen. Vi gillar att kunna boka ett bord endast några dagar innan. Alla gäster få samma uppmärksamhet och servicenivå, man gör inte någon skillnad.

#HeinzGlöckler


Vad gillar vi inte:

Att sitta på tid( fy dessa 3 timmars sittningar), ceremonier och effektgivande grepp, att går hungrig från bordet, menytvång för alla på bordet. Krogar som har till sitt huvudsyfte att enbart imponerar på krogkollegor och hänger med i alla trender. Sponsorkrogar som inte går runt utifrån verksamheten. Värst är att man blir serverad ” kalte platte ”, i kockarnas strävan att pimpar estetiken på tallriken med tiotals upplägg, och glömmer det bort att maten ska vara varm. ( gäller inte Sushi och kalla rätter).

Ogenomtänkta smakkombinationer i en rätt, men särskild i en hel meny. I menyn fungerar smakingredienser kanske för en rätt – men inte i hela menyn. Att behöver boka ett bord månader innan (endast om jag reser till en annat land eller kontinent och vill säkerställa en bokning).


Vem är vi :

Vi är ett nätverk av personer i Europa som känner varandra och har samma preferenser. Vi har inte som yrke att testar krogar,  utan sätter vara intryck utifrån besök - där vi betalar med egna skattade pengar. Vi finansierar vara besök inte via sponsring utan är oberoende.Vi ger inte några stjärnor utan jobbar med topplistor, där alla värda ett besök. Vi har alla jobbat inom världens toppgastronomin.


Efter COVID ska det njutas väntar till 2020

Resa till Baden/Nahe/Ahr för att fylla på vinkällaren igen

Besök hos vännerna vid Auberge `d´Ill Illhäusern

Resa i hårdostens tecken från Schweiz till Österrike 

New York - San Francisco

Nya Tantris i Munchen och Wien med sina krogar

Har goda middagar och möten i Real Live

                   

Topplista  2020 


Årets Gastronomiska prestation

1. Björn Frantzen - världsbäst 

2. Adam och Albin för sin förmiddabla sommarkrog på Långholmen

3. Dominuque Crenn  wow vilken stjärna  San Francisco


Arets mest prisvärda krog internationellt

1. Cosme  New York , folklig,höga smaker - underbar

2. Weinbar Rutz Berlin, Marco har nu tre stjärnor prisvärd

3. Simply Fosh Palma, enstjärning i Mallorca ett måste


Årets Nykomling: 

1. Sekt - enkelt, genomtänkt gott av lilltysken Pelle

2. Etoile Stockholm - höga ambitioner men servicen måste höjer nivån

3. Canta Lola - en frisk satsning utifrån en trend som jag beskrev 2004


Årets Måltidsupplevelse internationellt -

1. Frantzen Stockholms - allt är perfekt

2. Geranium Rasmus Koedfood  Nordens bästa

3. Atelier Munchen - Wow upplevelse i Munchen stor kokkonst


Årets bästa serviceupplevelse:

1. Ocean Roches Algarve Portugal - här stämmer allt

2. Adam Albin  hög nivå utan krusiduller

3. Operakällaren- alltid hög nivå på mat och särskild service -


Årets mest prisvärda nationella måltidsupplevelse

1- Alla hämtkassar från toppkrogarna - en trend som består efter COVID

2. Green Egg i min trädgård - grillning, mötesplats och bakning

3. Färska levande skaldjur och färsk fisk från LL 91 Lysekil 


Årets restaurangkedja 

1. Frantzen Koncernen - kvalitet - kompetens - koncept

2. Punk Royal - efter Stockholm,Köpenhamn - egen stil, kul och annorlunda

3. Pontusgruppen för sina satsningar att lyfta sin personal och Arlanda


Årets dryck

1. Barbaresco Vigneto Bordini a Spinetti 1995

2. D`Amos blanc 2011

3. 2007 Mazis Chambertin Grand Cru Newman


Årets personliga  prestation

Jonas Svensson - som via sina krogar och sin positiva attiyd är en lyft

för en krisdrabbad besöksnäringssverig - han ser möjligheterna - hämtmat


Årets mest överskattade krog

 finns ingen i år - alla kämpar för att överleva.


Trender 2021


Ännu mera enkla pratsamma krogar med bra mat och bra service.- efter Covid ser vi kanske nya möteskoncept - långbord där man blanda sällskap ?.


Mera matsalsarbete – mindre tallrikservering mera arbete vid bordet


Klassiska franska recept i ny tappning – och klassiska franska viner


Förortstrenden och hämtmat trenden fortsätter


After COVID  - njuta, njuta, njuta av upplevelser och stämmning


Krögare som tar ansvar för arbetsmiljön och balans mellan arbete och fritid den nya hållbarheten i branschen.


Hotellkrogar som rycker upp sig via enskilda, lokala koncept men

även via konceptsharing under en viss period - helheten - för att attrahera privatgäster


Sommersemester i Sverige igen - hoppas att detta år är flera på banan och redo


Alkoholfria varianter till menyerna -



Place to be 2021

Nyöppning av restaurang #Tantris i Munchen med ny koncept höst 2021

Å L`asie Oslo

Alcaide,Guadalajara

Atelier Munchen

CoCoCo Saint Petersburg

LOCO Lisbon

Sanchez Köpenhamn

Dagmar  Stockholm bra krog, toppmat - Service behöver steppa upp 7/10

Rutz Berlin

Brasseri Astoria Stockholm 9/10 internationell toppkrog utan stjärnambitioner

Ute på alla krogar och hotell njut - stöd besöksnäringen 





















































 





Aktuella tester


Saint Tropez

Ultimate Procenace - 8/10 Vingård med biologisk skörd.ligger lite utanför standen

 ett helhetskonstverk Mat och Vin

Restaurant La Vague dÒr 9/10 Arnaud Doneckele skapar här med nya inslag ett 

spännande helhetskoncept för mat - mycket innovation vid denna 3-stjärniga krogen

La Petit Plage 7/10 Seafood Cocktail Bar och roliga rätter av Eric Frenchon - oslag

bart utsikt.

Clubb 55 - 6/10 inte för maten utan för känslan och stämmningen på Ramatoulle


Portugal:

'Belcanto Lissabon - 9/10 något av det bästa Portugal har att erbjuda 2-stjärnor - 

                                                Avantgårde Cuisine.  belcanto.pt

Pateao Lissabon - 9/10  Fisk och Skaldjur i avslappnad atmosfär - trivsam och hög klass

Cantinho do Avillaz 8/10  Mediteran kök portugal touch, i badstaden Cascais 


Italien

Genua

The Cook 8.5/10  enda stjärnkrog i Genua - marinerade Acciughe och Duva höjdpunkter

                                 in en klassisk restaurant

Trattoria Ugo 8/10  tradionella liguriska rätter - stökig, folklig, rolig och prisvärd

I tre Merli  8/10  Blandning mellan vinbar och restaurant med en sagolik vinlista, 

Capo Santa Chiara 7,5/10 Underbar restaurant Terrassen ligger direkt vid Havet bara

                                   detta är värd ett besök - bra mat utan krusiduller - lite dyrt men läget

Toskana


Enoteca Pinchoirri 6/10 Klassisker - bra Service och vin list men maten är dyr och på 

                                             touristnivå Synd om denna tempel

Albergaaciio  7,5/10         Bar smakrik mat från Toskana med fin innehållsrik vinlista

                                              Castellina /Chianti

Arnolfo 8 /10                     Folkig krog med höga amibtioner - bara risotton alla Zafferano 

                                              är värd ett besök.. Colle di Val dÈlsa

Rinuccio 1180 8/10          Place to be - under semesterresan till Toskana - Val di Pesa 

                                              underbart och smakrik kök.

Hotel Scaletto   7.5/ 10     Best i Florenz - utsikten och maten very nice place

Hotel Castello di Spaltenna 8/10 - toskanska sommarnätter i denna uteserveringen på 

                                               slottet - mat, miljö och dryck - besök... Gaiole/ Chianti.


Piemonte


Alba

Piazza Duomo  9.5/10              Toppkrog som leverar - och är värd ett besök kulinarisk                                                              kreativ hotspot

Osteria Lalibera 8/10            enklare än ovan inte så många kreationer utan typisk lantkök



Österrike uppdatering


9,5/10  Steiereck Wien, Döllerers Geniesserrestaurant, Golling,

9/10 Restaurant Simon Taxacher, Kirchberg/Tirol, 

8,5/10   Restaurant Konstantin Filipou, Wien, Landhaus Bacher, Wachau, Restaurant Silvio Nickol Wien, Restaurant Mraz&Sohn Wien. Restaurant Obauer, Werten, Johanna Maier Filzmoos, Restaurant Aurelio - Lech, Peznauer Stube, Ischgl



Berlin uppdatering


Toppkrogar

Nobelhart&Schmutzig 8,5/10, Weinbar Rutz 9/10, Horvath 8/10, Tim Raue 8.5/10

Tips

 Pauly Saal, Tulus Lotrek,Kin Dee, Herz &Niere, Kochu Karu,Layla, Lode & Stijn

Golvet, Einsunternull, Ernst, Cordo, Cell, Zur letzten Instanz, Freundscha