Bakning flarn-småkakor


Chokladmarängflarn:

200 gr äggvita, 180 gr socker, 160 gr mjöl, 180 gr torkade aprikoser hackade

20 gr kakao.  Vispa äggvita och socker till hårt skum. Vänd ned de andra ingre

dienserna och blanda försiktigt. Häll smeten i en smord och bröad brödform.

Grädda i 175 grader i 15 minuter. Ta ut marängen och lägg på galler för att

svalna. Vira in den i aluminiumfolie och frys. Låt tina något och skär sedan

tunna skivor. Torka på plåt några minuter i 150 grader i ugn

----------------------------------------------------------------------------


Kardemummaflarn:

15o gr socker, 3 g fruktpektin,90 gr smör smält, 50 gr glukos, ½ dl vatten 1 tsk kardemumma- malen. Florsocker

Blanda socker och pektin i en liten kastrull, tillsätt övriga ingredienser och värm

långsamt. Låt koka en liten stund under ormrörning. Kyl smeten på en smord plåt

och baka i 175 grader tills det är ljusbrunt. Ta ut och låt svalna något. Skär i

fyrkanter och lägg flarnen över en rund stav. Strax före servering pudra med lite

florsocker.

---------------------------------------------------------------------------


Kanderade apelsinskal:

2 apelsiner 1 plus 3 dl socker.

Tvätta åpelsinerna i ljummet vatten. Skär bort och strimla skalet. Förväll skalen

5 gånger och tå nytt vatten varje gång. Koka sedan apelsinskalen i 2 deciliter vatten

och 1 deciliter socker i 5-6 minuter. Sila bort lagen. Lägg skalen i press mellan två

plåtar och torka i 100 grader ugn i cirka 30 minuter. Lägg därefter skalen på en fat

med 3 deciliter socker. Genom att torka skalen i förväg i ugn håller de sig raka, vill

du ha bjöda ska du i stället lägga dem direkt i sockret.

---------------------------------------------------------------------------

Pistageflarn:

15 gr socker, 15 gr glukos, ca 2 tsk. 15 gr smör, 15 gr vetemjöl, 20 gr hackade pistagenötter

Lägg alla ingrediener i en kastrull och rör till en smat under svag värme. Smörj en bakplåt och dra ut smeten till en lång strimma mitt på plåten. Grädda till svagt gyllenbrunt i 150 grader ugn. Tryck ut rundlar direkt efter gräddningen innan flarnet stelnat


----------------------------------------------------------------------------


Randigt flarn:

50 gr smör,50 gr socker, 60 gr mjöl, 30 gr äggvita, ca 1’äggvta. 1 msk kakao


Blanda alla ingredienserna utom kakao till en smet. Ta bort cirka hälften av smeten och tillsätt kakao. Styrk med hjälp av en stekspade ut ett tunt lager av den ljus smeten på smort smörpapper(silplatmatta. Räffla smeten med ett taggat skrapkort, Fry vågrätt i 2 timmar. Ta ut och stryk på den mörka smeten i ett tunt jämnt lager. Grädda i 150 grader till smeten har stelnat men fortfarande är mjuk( 8 minuter)

Tar ut och vänd upp och ned, tå bort smörpapper och skär ut trekanter. Sätt tillbaka i ung och baka ytterliggare 5- 10 minuter. Ta ut och lägg dem över ett glas eller en flaska för att få en rundad form.

----------------------------------------------------------------------------

 

Bärkaramellspiral:

50 gr smör- rumstempererat, 100 gr socker, 50 gr bär, 40 gr vetemjöl. 5 gr glukkos


Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en slät smet. Passera bort kärnorna genom ett sikt: Styk ut tunt på smort smörpapper(silpatmatta: Baka i 150 grader till kanterna börjar bli’ lite bruna( 5- 10 minuter) Ta ut och skär i långa strimlor och värm upp igen. Vira varje strimla runt ett tunt rör, Eventuellt behöver du värma upp karamellen för varje spiral.


----------------------------------------------------------------------------

Chokladkaramellflarn 

40 gr smör, 40 gr socker, 40 gr glukos, 40 gr vetemjöl, 2 tsk kakao

Blanda alla ingredienserna väl i en kastrull över svag värme. Klicka smeten i en rak linje mitt på en smord bakplåt. Baka i 175 grader till smeten flutit ut och bubblat upp något. Ta ut lägg smort smörpapper över och kavala ut tunt. Sätt tillbaka i ugnen ett kort ögonblick. Ta u toch låt svalna något. Skär ut 18 fyrkanter( Om smeten hinner svalna innan alla bitar är uppskurna sätt tillbaka i ugnen en stund.


----------------------------------------------------------------------------

Mandelvaffla:

62 gr mandel riven, 40 gr florsocker, 22 gr marsmallows.


Smält florsockret till ljusbrun karamell i en kastrull. Dra kastrullen från värmen och smält marsmallows i sockret. Tillsätt mandeln och blanda till en jämn smet. Klicka ut på smörpapper. Värm  i 110 grader ugn, Ta ut och täck över med smörpapper och kavla ut tunt. Vält över på smord bord. Skär ut sex

långsmala trekanter som du värmer upp igen före serveringen och virar varma rund desserten. De svalnar fort och blir krispiga.

----------------------------------------------------------------------------

Mörk linserdeg;

115 gr vetemjöl, 75 gr smör,75 gr oskalad mandel, 2 g kanel,1 g malen kryddneljka, 5 g salt, 50 gr farinsocker, 25 gr strösocker, 50 gr ägg.5 g vaniljsocker

----------------------------------------------------------------------------

Petitchouxdeg:

140 gr vetemjöl, 1 ¼ dl vatten, 1 ¼ dl mjölk, 5 g salt, 5 g socker110 gr osaltat smör, 240 gr ägg(ca 5)

----------------------------------------------------------------------------

Crepessmet:

125 gr vetemjöl,5 g salt, 25 gr socker, 2 dl mjölk, 4 msk vispgrädde, 100 gr ägg 40 gr äggula(ca 2 ) 40 gr smör, skirat smör till stekning.

----------------------------------------------------------------------------

Rulltårtsbotten:

60 gr äggula(3)25 gr socker vispas skummig, 90 gr äggvita(3) och 80 gr socker vispas skummig, blandas och tillsätt 90 gr vetemjöl.


----------------------------------------------------------------------------

Chokladbotten utan mjöl:

80 gr äggula(4) 50 gr socker, 35 gr kakao,120 gr äggvita(4) 75 gr socker.

----------------------------------------------------------------------------

Savaräng:

15 gr jäst,50 gr mjölk,250 gr vetemjöl, 100 gr osaltad smör, 5 g salt 20 gr socker, 150 gr ägg(3 stk).Lös upp jästen i mjölken, som ska var kall. Tillsätt 100 gr vetemjöl och arbeta till en seg och blank deg. Forma en ring. Du har gjort fördegen. Låt degen nu jäsa och blanda sedan i en bunke.Smöret ska våra skirad. Arbeta degen fint och lägg den i smörade mjölade formar. Låt jäsa tills degen når upp till kanten. Baka vid 175 grader i 20 minuter

----------------------------------------------------------------------------

Crepessmet:

125 gr vetemjöl,5 g salt, 25 gr socker, 2 dl mjölk, 4 msk vispgrädde, 100 gr ägg 40 gr äggula(ca 2 ) 40 gr smör, skirat smör till stekning.

----------------------------------------------------------------------------

Strudeldeg: 500 gr vetemjöl, 2 mtsk olja, 10 gr salt, 2 ägg, 1 dl ljummet vatten

----------------------------------------------------------------------------

Langue de chat  - kattungor.

100 gr socker, 100 gr smör, 125 gr. Vetemjöl, 3 äggvita. Vispa smöret och socker skummig tillsätt äggvitan och sedan vetemjölet.  Baka i 180 grader smörad bakplåt.

----------------------------------------------------------------------------



Palets au raison-russinkakor:

150 stk, 250 gr smör,250 gr socker, 6 ägg,

250 gr mjöl, 100 gr russin. Lite rhum. Smör till bakplåten.

Rör smör med sockret skummig tillsätt äggen efterhan sedan mjöl och rum sist

Russing. Spritsa på smörad plåt små plättar och baka vid 180 grader i 20 minuter. OBS degen rinner ut, hål avstånd mellan kakorna.

-------------------------------------------------------------------------------

Langue de chat- kattungor:

10o gr smör, 100 gr socker, 125 gr vetemjöl, 3 äggvita rå. Lite vaniljsocker. Vispa smöret och sockret skummig tillsätt äggvitan

Och sedan vetemjölet, baka i strimlor på smörad bakplåt. 180 grader.

-------------------------------------------------------------------------------

Tete oranges-apelsinflarn:

100 gr socker, 50 gr smör, 100 gr mandlar, apelsinjucie. 45 gr vetemjöl. Vispa smör och socker tillsätt juicen, vetemjöl och mandlar. Styrk på smörad bakplåt och baka i 10 minuter vid 180 grader.

------------------------------------------------------------------------------


Gräddtryffel:

¼ ltr vispgrädde, 500 gr Choklad, ¼ vaniljstång. Koka grädde med vaniljstång rör i långsamt chokoladen. Ställ kallt och vispa upp och formar

Till kulor rulla i kakao eller hyflad chokolad.


-------------------------------------------------------------------------------

Honungstryffel:

125 gr socker, 20 gr syrup. 1/ 16 ltr, honung,smör 15 gr, 65 gr choklad. Koka syrup,socker och honung till 90 grad. Lös upp chokladen tillsätt

Smör och alkohol. Blanda sedan med syrupen. Ställ kall och form efter önskemål.


Congolais-kokosmakroner:

20 stk.  3 äggvita, 150 gr socker, 150 gr riven cocos

Smör till bakplaten.  Vispa äggvita med sockret skummig och hett i vattenbad tills massan är riktigt hett. Blanda i sedan kokosen och vispa lite till.

Lägg små högar på smörad bakplåt. Baka 20 minuter i ca 15o grader.


-------------------------------------------------------------------------------

Duchesse-Hasselnötkakor:

10 äggvita,, 300 gr socker, 200 gr rivna hasselnötter 80 gr vetemjöl, 50 gr het smör lite kanel.

Vispa äggvitan hård med sockret. Tillsätt sedan rivna malda nötterna,vetemjöl och sist den heta smöret och kanlen.  Spritsa på smörad bakplåt och baka vid 180 grader i ca 12 minuter.

-------------------------------------------------------------------------------


Rånfjärilar:

50 gr smör, 60 gr äggvita, 60 gr florsocker, 30 gr vetemjöl, 20 gr kakao tar bort kakao tag 20 gr mera vetemjöl.


-------------------------------------------------------------------------------

Solferino- mandelmakroner:

5 äggvita, 125 gr farinsocker, 125 gr malda mandlar,, hackade mandlar att ströa på . Vispa äggvita blanda under socker och mandlar. Spritsa på smörad plåt och strö mandlar ovanpå baka vid 180 grader i ca 20 minuter


------------------------------------------------------------------------------


Soufflage-chokladstavar:

30 stk. 300 gr socker,3 äggvita,65 gr kakaopulver, 65 gr florsocker.  Koka sockret med 1 dl vatten till det blir en kula nästa glukos.


Rör äggvita till snö tillsätt i efterhand syrupen och vispa vidare. Blanda i kakao och florsocker. Spritsa på smörad bakplåt stavar och torka i 3 timmar baka sedan vid 150 grader  i 15- 20 minuter


------------------------------------------------------------------------------


Bisquits till Tiramisu eller garnityr

: 380 gr äggula, 350 gr äggvita, 250 gr socker 300 gr vetemjöl, 250 gr florsocker. Vispa äggula med 100 gr socker skummig, Vispa äggvitan med150 gr socker hård. Blanda massorna försiktigt och pudra över mjölen och blanda.Spritsa på bakplåtspapper som skedformar eller ben. Pudra på bakplåtspapper två florsocker och lägg den första pappret ovanpå, Låt massan suger upp lite florsocker Vänd och baka i 190 grader ca 6 minuter


------------------------------------------------------------------------------