Restauranglistor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gastronomisk Topp lista 2016

 

 

Mina egna preferenser - är att besöket ska vara en upplevelse, fylld av överraskningar när det gäller smak och hantverk. Det behöver inte vara lyxråvaror utan alla ingredienser ska hanteras varsamt utifrån sin smak. Oftast hittar jag dessa faktorer hos unga,hungriga matlagare som har sin egen stil och inte följer trenderna hos det stora. En och tvåstjärniga krogar har oftast denna glöden.

 

 

Vad gillar vi :

Okomplicerade krogar som präglas av krögarnas och personalens ambition och livsstil. Krogarna ska vara autentiska, samtalsvänliga, opretentiösa och fokusera på gästernas upplevelse och önskemål. Fokus på att lyfter fram smaker och att rätterna i en meny har en helhetssyn när det gäller smaker och portionsstorlekar, Kökets egen stil, Krogarna går ekonomisk runt utifrån sina egna intäkter från gästerna. Relationen pris och kvalitet stämmer. Vi gillar även att maten på tallriken är varm. Vi gillar att det ska vara rolig och livlig stämning på krogen. Vi gillar att kunna boka ett bord endast några dagar innan. Alla gäster få samma uppmärksamhet och servicenivå, man gör inte någon skillnad.

 

 

Vad gillar vi inte:

Att sitta på tid( fy dessa 3 timmars sittningar), ceremonier och effektgivande grepp, att går hungrig från bordet, menytvång för alla på bordet. Krogar som har till sitt huvudsyfte att enbart imponerar på krogkollegor och hänger med i alla trender. Sponsorkrogar som inte går runt utifrån verksamheten. Värst är att man blir serverad ” kalte platte ”, i kockarnas strävan att pimpar estetiken på tallriken med tiotals upplägg, och glömmer det bort att maten ska vara varm. ( gäller inte Sushi och kalla rätter).

Ogenomtänkta smakkombinationer i en rätt, men särskild i en hel meny. I menyn fungerar smakingredienser kanske för en rätt – men inte i hela menyn. Att behöver boka ett bord månader innan (endast om jag reser till en annat land eller kontinent och vill säkerställa en bokning).

 

Vem är vi :

Vi är ett nätverk av personer i Europa som känner varandra och har samma preferenser. Vi har inte som yrke att testar krogar, utan sätter vara intryck utifrån besök - där vi betalar med egna skattade pengar. Vi finansierar vara besök inte via sponsring utan är oberoende.Vi ger inte några stjärnor utan jobbar med topplistor, där alla värda ett besök. Vi har alla jobbat inom världens toppgastronomin.

 

 

Årets Gastronomiska prestation - Arvid Rosengren – Världsmästare i sommelier

 

Årets Krog - Adam och Albin, Stockholm

 

Årets Hamburgare : Jureskogs Miami – såldes av Mc Donalds

 

Årets Nykomling: Nizza Åsögatan, Åska New York, The Table Hamburg

 

Årets Måltidsupplevelse nationellt - Aloe Stockholm

 

Årets Måltidsupplevelse internationellt - Willows Inn , Lummi Island USA – Blaine Wetzel

 

Årets mest prisvärda måltidsupplevelse - Simply Fosh Palma de Mallorca

 

Årets restaurangkedja -Colette Tim Raue Tyskland

 

Årets dryck - Pubologi - alkoholfria alternativet till avsmakningsmeny

 

 

 

Spännande på gång under 2017

 

 

Sensum, Wallingatan 40 Stockholm,

 

Mono Vårberg Calle Strannesten och Isabell Åkerblom nya krog

 

Frantzen och Mathias Dahlgren nya koncept

 

Myllimäki på Djurgården

 

Uppsala som krogstad flera seriösa satsningar

 

Daniel Everts som jobbar i New York för Jo Jo Vorgerichten

 

Frida Ronges nya krog

 

 

Trender 2018

 

 

Ännu mera enkla pratsamma krogar med bra mat och bra service..

 

Jakten på stjärnor fortsätter vem är först med tre - efter ” omstyling ” -

 

Mera matsalsarbete – mindre tallrikservering mera arbete vid bordet

 

Klassiska franska recept i ny tappning – och klassiska franska viner

 

Förortstrenden fortsätter -

 

Kall varma desserter

 

Nya krögare som tar ansvar för arbetsmiljön och balans mellan arbete och fritid den nya hållbarheten i branschen.

 

Östeuropa - Östeuropa och malkulturen i det olika republiker i forna Sovjetunionen.

 

 

Årets värstingar

 

 

Sturehof Stockholm - stora servicebrister om du inte är kändis

 

Enoteca Pinchiorri Flornes- mycket Bling Bling. Dyrt och slarvig

 

Restaurang utbud på Skansen – skamligt utbud

 

Melanders Fisk Medborgarplatsen – behöver lära sig att göra en fisksoppa

 

 

Årets bluff

 

 

Alla fjäll rödinga/öring eller vad det hetersom kommer från fiskodlingar.

 

Arla lurar bönder och sponsrar kockar - mejerimedaljen

 

 

 

Årets intressanta krogar men missade krogar p.g.a långa väntetider

 

Derelict Stockholm

 

Lilla Ego , Stockholm

 

Fäviken, Åre

 

Punk Royal, Stockholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Årets Kroglista för Dig som betalar själv

 

Favoritkrogar 2016 Nationellt

 

9 – 10 poäng

 

Adam och Albin, Stockholm

 

Aloe, Älvsjö Stockholm

 

Volt, Stockholm

 

Blom in the Park, Malmö

 

Hotel Borgholm ,Borgholm

 

AOC. Köpenhamn

 

8 - 9,0 poäng

 

Pubologi Stockholm

 

Agrikultur, Stockholm

 

108 ,Köpenhamn

 

Fotografiska - Stockholm

 

Ask, Helsingfors

 

Matbaren Mathias Dahlgren, Stockholm

 

Ekstedts, Stockholm

 

Portal , Stockholm

 

Babette , Stockholm

 

Agnes, Stockholm

 

Chateau Foret, Malmö

 

Nook, Stockholm

 

Nizza, Stockholm

 

Astrid, Ängby Stockholm

 

Elliots, Bromma Stockholm

 

Nagg, Stockholm

 

Agnes, Stockholm

 

Gotthards Krog, Umea

 

 

 

 

Årets kroglista för pengarstinna

 

Esperanto ,Stockholm

 

Gastrologik ,Stockholm

 

Oaxen Krog, Stockholm

 

Upper House Gothia Tower, Göteborg

 

Thörnströms kök Göteborg

 

Daniel Berlin I Skåne Tranås

 

Operakällaren, Stockholm

 

Sjömagasinet, Göteborg

 

Frantzen, Stockholms

 

Internationella toppkrogar 2016

 

Schloss Schauenstein Schweiz - Andreas Caminada

 

De Librije (Zwolle, Niederländerna) - Jonnie Boer –

 

Geranium ( Danmark)- Rasmus Koefoed

 

Le Calandre ,Rubano Italien- Massimiliano Aljamo

 

Willows Inn , Lummi Island USA – Blaine Wetzel

 

La Vague d`or , Saint Tropez Frankrike – Arnoud Donckele

 

The Table Hamburg – Kevin Fehling

 

Epicure ,Paris- Eric Frechon

 

Steirereck Wien , Österrike

 

Restaurang Tim Raue – Berlin, Tyskland

 

Ess Zimmer BMW Welt - Bobby Breuer ,Munchen, Tyskland

 

Greenhouse –Arnaud Bignon ,London

 

Vila Joya – Albufeira ,Portugal

 

Ocean – Porches ,Portugal

 

Weinbar Rutz – Berlin Tyskland

 

Ikarus Hangar 7 – Salzburg

 

Restaurant Quique Dacosta - Dénia, Spanien

 

White Rabbit Moskau Ryssland

 

Atelier Creen, San Francisco

 

Grikos Bay, Dimitris Pamporis ,Patmos Island

 

Nahm, Bangkok

 

Koks Tórshavn Faroe Islands

 

Simply Fosh - Palma de Mallorca Spanien

 

Zaranda - Capedella

 

Essigbrätlein – Nurnberg Tyskland

 

Storstad – Regensburg Tyskland

 

Nobelhardt Schmutzig, Berlin

 

 

 

Årets Klassiker 2016

 

Smak, Stockholm still going strong prisvärd upplevelse

 

Auberge D`Ill, Illhäusern, trestjärning upplevelse sedan 1965

 

Operakällaren, Stockholm– blir bara bättre och bättre

 

Sollerod Kro - Holte, Danmark – som Operakällaren – långlivad kvalitetsinstitution

 

Tantris – Munchen

6