Restauranglistor



Gastronomisk Topp lista   2018


Vad gillar vi :

Okomplicerade krogar som präglas av krögarnas och personalens ambition och livsstil. Krogarna ska vara autentiska, samtalsvänliga, opretentiösa och fokusera på gästernas upplevelse och önskemål. Fokus på att lyfter fram smaker och att rätterna i en meny har en helhetssyn när det gäller smaker och portionsstorlekar, Kökets egen stil, Krogarna går ekonomisk runt utifrån sina egna intäkter från gästerna. Relationen pris och kvalitet stämmer. Vi gillar även att maten på tallriken är varm. Vi gillar att det ska vara rolig och livlig stämning på krogen. Vi gillar att kunna boka ett bord endast några dagar innan. Alla gäster få samma uppmärksamhet och servicenivå, man gör inte någon skillnad.; #HeinzGlöckler;



Vad gillar vi inte:

Att sitta på tid( fy dessa 3 timmars sittningar), ceremonier och effektgivande grepp, att går hungrig från bordet, menytvång för alla på bordet. Krogar som har till sitt huvudsyfte att enbart imponerar på krogkollegor och hänger med i alla trender. Sponsorkrogar som inte går runt utifrån verksamheten. Värst är att man blir serverad ” kalte platte ”, i kockarnas strävan att pimpar estetiken på tallriken med tiotals upplägg, och glömmer det bort att maten ska vara varm. ( gäller inte Sushi och kalla rätter).

Ogenomtänkta smakkombinationer i en rätt, men särskild i en hel meny. I menyn fungerar smakingredienser kanske för en rätt – men inte i hela menyn. Att behöver boka ett bord månader innan (endast om jag reser till en annat land eller kontinent och vill säkerställa en bokning).


Vem är vi :

Vi är ett nätverk av personer i Europa som känner varandra och har samma preferenser. Vi har inte som yrke att testar krogar,  utan sätter vara intryck utifrån besök - där vi betalar med egna skattade pengar. Vi finansierar vara besök inte via sponsring utan är oberoende.Vi ger inte några stjärnor utan jobbar med topplistor, där alla värda ett besök. Vi har alla jobbat inom världens toppgastronomin.


Nomineringar   2017


Årets Gastronomiska prestation

1. Marc Haeberlin   Auberge d`Ill  50 år  tre stjärnor

2. Björn Frantzen   Welcome back hur bra kan man bli ?

3. Altelier Munchen Jan Hartwig Underbar och nyskapande


Arets mest prisvärda krog internationellt

1.  Cosme  New York , folklig,höga smaker - underbar

2. Weinbar Rutz Berlin, Marco har nu två stjärnor prisvärd

3. Simply Fosh Palma, enstjärning i Mallorca ett måste


Årets Nykomling: 

1. Frantzen  Stockholm blir nog 3 stjärnor  världsklass

2. Ernst Berlin, udda matupplevelse - prestigelös hög nivå

3. Enigma Barcelona - Albert Adria lyfter ännu mera


Årets Måltidsupplevelse nationellt - hela måltiden

1. Nya Frantzen - absolut världsklass i varje detalj

2. Oaxen - en av vara bästa krogar i Norden - jämn hög kvalitet

3. Restaurang Hantverket - handverkskonst på hög nivå prisvärd


Årets Måltidsupplevelse internationellt -

1. Ocean Roches Algarve Portugal - All time high i år

2. Geranium Rasmus Koefood  Nordens bästa

3. Per Se  New York- världklass i varje detalj, once i livetime


Årets bästa serviceupplevelse:

1. Ocean Roches Algarve Portugal - här stämmer allt

2. Adam Albin  hög nivå utan krusiduller

3.  Esperanto - alltid hög nivå på mat och särskild service -


Årets mest prisvärda nationella måltidsupplevelse

1- Adam Albin Stockholm

2. Oaxen Slip

3. Fotografiska


Årets restaurangkedja 

1. Reines Krogar på västkusten

2, Jean Paul Vorgerichten / krogar i världen

3. Tim Raue


Årets dryck

1. Dryckes paket  Aloe, udda, perfekt och otrolig matchning

2.Taittinger 2005

3. Portugals nya vinmakare


Årets personliga  prestation

Susanne Torsell  - Linnea Andersson

föredettta Nagg på Kungsholmen  som tog över

Hotel du Soleil Saint Raphael


Årets mest överskattade krog

Tak - tyvärr vid båda besök en besvikelse - hög ambition men leveranser når inte ditt - överskattad - nästan en turistfälla


Trender 2018


Ännu mera enkla pratsamma krogar med bra mat och bra service..


Jakten på stjärnor fortsätter vem är först med tre - efter ” omstyling ” -


Mera matsalsarbete – mindre tallrikservering mera arbete vid bordet


Klassiska franska recept i ny tappning – och klassiska franska viner


Förortstrenden fortsätter


Bättre och bättre krogar i alla andra städer i Sverige -


Kall- varma desserter


Nya krögare som tar ansvar för arbetsmiljön och balans mellan arbete och fritid den nya hållbarheten i branschen.


Östeuropa - Östeuropa och matkulturen i det olika republiker i forna Sovjetunionen.

-


UPPCOMING  NATION       ÖSTERRIKE   - många unga kockar som har lärd på toppaddresser utomlands kommer nu hem och utvecklar köket med lokala råvaror.  Tips   Tannenhof St. Anton,

Griggeler Stuba i Burg Vital Resort  Lech, Simon Taxacher im Rosengarten Kirchberg, Restaurant im Almhof Schneider - Lech und Rote Wandl Schualhus - Lech med Max Natmessing tidigare Souschef hos Brookyn Fare i New York. En spännande utveckling att utöver åka skidor och vandra blir många ställen nu kulinariska hotspotts.



Årets värstingar


Sturehof Stockholm - stora servicebrister om du inte är kändis

Enoteca Pinchiorri Flornes- mycket Bling Bling. Dyrt och slarvig

Restaurang utbud på Skansen – skamligt utbud

Melanders Fisk Medborgarplatsen – behöver lära sig att göra en fisksoppa



Årets bluff


Alla fjäll röding/öring eller vad de heter som kommer från fiskodlingar.

Arla lurar bönder och sponsrar kockar - mejerimedaljen 

Wagyu trenden -- den finns bara en äkta vara och den är limiterad och kommer från Japan














































 







Årets Kroglista för Dig som betalar själv


Favoritkrogar  2019 Nationellt #HeinzGlöckler


9 – 10 poäng


Adam och Albin, Stockholm

Aloe, Älvsjö Stockholm

Volt, Stockholm

Blom in the Park, Malmö

Hotel Borgholm ,Borgholm

PM Vänner och Bistro Växsjö

AOC. Köpenhamn


8 - 9,0 poäng


Pubologi Stockholm

Rutabaga Stockholm

Agrikultur, Stockholm

Lilla Ego,Stockholm

108 ,Köpenhamn

Fotografiska - Stockholm

AG, Stockholm

Ask, Helsingfors

Matbaren Mathias Dahlgren, Stockholm

Ekstedts, Stockholm

Portal , Stockholm

Babette , Stockholm

Agnes, Stockholm

Chateau Foret, Malmö

Nook, Stockholm

Nizza, Stockholm

Astrid, Ängby Stockholm

Elliots, Bromma Stockholm

Hantverket.Stockholm

Agnes, Stockholm

Gotthards Krog, Umea

Villa Anna. Uppsala

Tegelbacken, Stockholm

Swedish Taste, Göteborg

Hos Pelle, Göteborg

Bastard Mat och Vin Malmö

Hoze, Göteborg

SK Mat och Människor, Göteborg

Sjömagazin, Göteborg

Thörnströms Kök, Göteborg

Koka Gotenborg



Årets exklusive Topplista 2017  


Schloss Schauenstein Schweiz - Andreas Caminada 9,5

Amass, Danmark Köpenhamn 9

Maeemo, Oslo, Norge 9,5

De Librije (Zwolle, Niederländerna) - Jonnie Boer – 9,5

Henne Kirkeby Krog, Danmark 9,5

Geist, Danmark, Köpenhamn 9

Falsed Kro  Danmark Millinge 8,5

Geranium ( Danmark)- Rasmus Koefoed  10

Upper Hous Dineing, Göteborg 9

Frantzen ( Stockholm) - 10

Fäviken Magasinet 9,5

Willows Inn , Lummi Island USA – Blaine Wetzel 9,5

Oaxen Krog Stockholm 9

Steirereck Wien , Österrike 9,5

Esperanto, Stockholm 9

Restaurang Tim Raue – Berlin, Tyskland 9.5

Daniel Berling Krog, i Trånas 9

Per Se New York  9,5

Restaurang Vollmers 9

Greenhouse –Arnaud Bignon ,London 9

Gastrologik, Stockholm 8,5

Vila Joya – Albufeira ,Portugal  9

Enigma, Barcelons 9

Ocean – Porches ,Portugal  10

Rote Wand Schualhus, Lech, Österrike 9

Döllerers Restaurant, Golling Österrike 9

Landhaus Bacher, Mautern Donau Österrike 9

Obauer, Werfen Österrike 9,5

Kogel 3  Leibnitz Österrike - 8,5  bra vinkällare.

Weinbar Rutz – Berlin Tyskland 9,5

Clown Bar , Paris  9  Bistrovarint av japansk toppkrog

Atelier Creen, San Francisco 9,5

Nahm, Bangkok  10

Simply Fosh - Palma de Mallorca Spanien 9,5

Cosme New York   9.5

Estella New York  8,5

Quince, San Francisco 8,5

Manresa, Los Gatos  9,5

Le Bois san Feullles, Roanne 9





Årets Klassiker  2019


Prinsen  Stockholm  - håller sin stil jämn bra kvalitet

Auberge D`Ill, Illhäusern, trestjärning upplevelse sedan 1965

Åtellet - bäst i Norrtälje 

Reines krogar i Fiskebäckkil ( Brygghuset) och Lysekil (Norra

hamnen) alltid värd ett besök.

Brobergs Matssal  NK - nu i Frantzen regi

Erbprinz Ettlingen - där allt började fortfarande hög klass



Foodvänners Favortier


Luxeat -

1. Frantzen Stockholm

2.Etxeberri, Spanien

3. LÁuberge du Pere Bise Frankrike


Steve Plotnicke(OAD)

1.Schloss Schauenstein Furstenau,/Frantzen Stockholm

2.Sushi Amamoto, Tokyo

3. Ernst Berlin


Kevin Chan ( Fine Dining Explorer)

1.Vendome, Bergisch Gladbach

2.Michel Bras, Frankrike

3.Yuu Kitchen, London


Andy Hayler

1. The Ritz. London

2.Pres de Eugenie, Frankrike

3.Takiya, Tokjo


Wolfgang Fassbender (NZZ)

1. Schwarzwaldstube - Baiersbronn

2.Dstage,Madrid

3.Intense Kallstadt


Prof. Thomas Vilgis

1.Burg Schwarzenstein, Geisenheim

2.De Librie, Zwolle

3.Dan Bessoudo, La table de Ventabren


Vijaj Sapre(Effilee)

1.Fäviken, Sverige

2.Noma - Köpenhamn

3.Ernst, Berlin


David Schnapp( Das Filet)

1.Tim Raue, Berling

2.Eleven Madison Park, New York

3. Pop up " Die stadthalle" Zurich


Willem Assart

1. Schloss Schauenstein, Furstenau

2.White Rabbit Moscow

3.Gaa, Bangkok


Julien Walter

1. Frantzen, Stockholm

2.Shushi Amane, New York

3.Tkory, Osaka



 2018   Norden



Geranium, Copenhagen, Denmark

Maaemo,Oslo, Norway

Frantzen, Stockholms Sweden  NYTT




AOC, Copenhagen, Denmark

Kadeau, Copenhagen, Denmark Nytt

Henne Kirkeby Kro, Henne Denmark

Oaxen Krog Stockholm Sweden

Vollmers , Malmö Sweden

Daniel Berlin, Tomelilla, Sweden Nytt

Fäviken Magasinet, Järpen Sweden




Denmark


108, Copenhagen

Clou, Copenhagen

Era Ora, Copenhagen

Formel B, Copenhagen

Kiin Kin, Copenhagen

Kokkeriet, Copenhagen

Kong Hans Kaelder, Copenhagen

Marchal,Copenhagen

Relae, Copenhagen

Sollerud Kro Copenhagen

Studio,Copenhagen

Jordnaer, Copenhagen Nytt

Fredrikshoj, Aarhus

Gastrome,Aarhus

Substans,Aarhus

Domestic,Aarhus

Fredriksminde,,Praestro

Slotskokkenet Dragsholm

Kadeau, Aakirkeby

MeMu, Wejle nytt

Koks,Thorshavn( Faroe Islands)


Sweden


Ekstedt Stockholm

Esperanto Stockholm

Gastrologik, Stockholm

Imouto, Stockholm

Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm

Operakalleren, Stockholm

Sushi Sho, Stockholm

Volt, Stockholm

Aloe, Stockholm Nytt

Agrikultur, Stockholm Nytt

Bhoga, Göteborg

Koka, Göteborg

Sk Mat och Människor, Göteborg

Thornströms kök, Göteborg

Restaurang 28+, Göteborg

Upper House, Göteborg

Bloom in the Park, Malmö

SAV Malmö Nytt

Hotel Borgholm, Borgholm

PM & Vänner, Växsjö


Norway


Kontrast, Oslo

Statholdergården, Oslo

Galt, Oslo - Nytt

Re-Naa Stavanger

Sabi Omakase, Stavanger


Finnland


Ask, Helsinki

Demo, Helsinki

Ora,Helsinki

Olo, Helsinki

Grön, Helsinki Nytt


Iceland


Dill, Rejkavik