Såser

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

All Amarillo Sauce

 

4 matskedar Ajj amarillo paste, 50 ml. Ricevinäger, 3 teeskedar limejuice,

2 teeskedar grapejuice, 2 matskedar majsolja.

Mixa alla ingredienser

 

All Panca Sauce

 

1/2 tsk torkad oregano, 3 msk aji panca paste, 50 ml risvinäger, 1tsk salt

1tsk krossad svart peppar, 1 tsk finhackad vitlök, 1 1/2 tsk kumminpulver

2 msk sake, 2 mtsk majsolja

krossa kryddorna i mörtel och blanda alla ingredienser, först när saltet är upplöstblanda du in oljan

 

Creamy Spicy Sauce

 

En typ majonaise, görs på samma sätt. 2 äggula, 1/2 tsk havssalt, vitpeppar, 2 tsk ris

Vinäger, 200 ml majsolja, 3 tsk chilisauce(passerad)

 

Jalapeno Dressing

 

1 finhackad jalapeno, 4 tsk risvinäger, 1/2 tsk finhackad vitlök, 1tsk havssalt

5 tsk druvolja. Mixa jalapenon med risvinäger sedan med resten av tillbehören

 

Jalapeno Salsa

 

2 finhackade jalapenos, 125 gr finhackad lök, 1 tsk havssalt, 5 tsk extra virgine

olivolja, 5 msk lemonjuice. Blanda alla ingredienser

 

Matsuhisa dressing

 

70 gr finhackad lök, 6tsk soyasauce, 5 tsk risvinäger, 2 tsk vatten 1/2 tsk socker

1/4 tsk fransk senap, lite krossad svartpeppar, 4 tsk majsolja, 4 tsk sesamolja, havssalt. Blanda allt utom oljor tills saltad har löst upp sig. Blanda i sedan oljan

 

Matshisa Salsa

 

60 gr finhackad lök, 1 tsk soyasauce, 60 gr risvinäger, 1/2 tsk havssalt, 1/4 tsk

Chilisauce, 1/4 tsk chiliolja, 1/4 tsk finhackad vitlök, 1 tsk majsolja, 10 gr finhackad

Persilja. Mixa alla ingredienser lägg i persiljan innan serveringen.

 

Wasabi peppar sauce

 

3msk wasabipulver, 7 tsk vatten, 2 msk soyasauce, 8 matskedar dashipuljong

Lös upp wasaibin i vatten och kombinera med alla andra ingredienser. Mixa upp innan

Serveringen.

 

Spicy Sour Sauce

 

200 ml. Limejuice, 2 tske chilisauce, 1 hel krossad vitlök, en skätt soya sauce.

Mixa allt tillsammans.

 

Spicy Lemon Dressing

 

50 ml limejuice, 2 msk soyasauce, 1/2 tsk finhackad vitlök, 1/3 tsk passerad

chilisauce. 1/2 tsk havssalt, lite finkrossad svartpeppar. 10 tsk majsolja.

Blanda alla ingredienser utan oljan. Tillsätt oljan först nä saltet har löst upp sig.

 

Spicy Lemon Garlic Sauce

 

200 ml Nikiri Zake, 3 mtsk soyasauce, 1 tsk passerad chilisauce, 1 tsk hackad vitlök,

3 msk limejuice, 3 tsk grapejuice, 1/2 tsk finhackad ingefära. 3 msk majsolja.

 

Mustard Su miso sauce

 

1 tsk japansk senapspulver, 2 tsk het vatten. 40 grader, 150 gr miso, 3 msk risvinäger

Blanda senapspulver med het vatten, tillsätt miso och sedan risvinäger. Mixa allt.

 

Watercress Dressing

 

55 gr vattenkrassestjälkar lätt blancherad, 2 tsk havssalt, 1/2 tsk krossad svartpeppar

100 ml risvinäger, 50 ml majsolja.

 

Yuzu Dressing

 

50 ml grapejuice, 5 tsk soya sauce, 1/2 tsk krossad svartpeppar, 1/2 tsk finhackad vitlök, 6 tsk majsolja. Mixa allt väl

 

Ama Zu Sweet vinäger

 

8 tsk risvinäger, 6 tsk socker, 2 1/2 tsk havssalt, Koka upp risvinäger och tillsätt

sedan socker och salt., kyl ner sedan.

 

Tabbouleh Salsa

 

150 gr gurka, 150 gr tomater, 150 gr rödlök, 1/2 tsk salt, 1/4 tsk krossad svartpeppar,

1 tsk finhackad vitlök, 1/2 tsk aji panca paste, 1 tsk limejuice, 1 tsk grapefruitjuice

1 tsk extra virgine olivolja, 100 gr finhackad persilja, 50 gr blötlagd bulgur.

Hacka alla grönsaker fint ( 5mm) kuber, och blanda allt ihop.

 

Egg sauce

 

4 äggula, 6 tskd limejuice, 1 tsk soyasauce, 4 tsk clarified butter.

Vispa äggulan skummig med limejuice och soyasauce. Tillsätt sedan smör

 

Cesarsdressing

 

1 ägg

1 msk vitvinsvinäger

3 sardeller, mosade,

1 tsk dijonsenap, 1 krm salt, ½ krm nymald svartpeppar, ½ vitlöksklyfta, finhackad, 1 dl olivolja.Lägg ägget till dressingen i sjudande vatten och koka det i 2 – 3 minuter. Ta upp det och spola det med kall vatten. Dela ägget och skrapa ur skalet med en tesked direkt ner i en matberedare(eller använd mixer eller elvisp). Kör bara precis så länge att ägget går sönder. Häll i vinäger, sardeller, senap, salt, peppar och vitlök. Låt allt blandas i matberedare eller mixer en kort stund. Sätt på mixern igen och tillsätt oljan långsamt i en fin stråle så att dressingen tjocknar till majonnäsliknande konsistens.

Brödkrutonger och gräslök.

 

Vinaigrettsås

 

1 msk vinäger, 3 msk olja, 1 krm salt,

½ krm vit – eller svartpeppearHäll alla ingredienser i en skål eller i en flaska och vispa eller skaka ihop innehållet.

 

Senapsdressing

 

½ dl olivolja

½ dl rapsolja

1 msk röd-eller vitvinsvinäger

1 msk dijonsenap

½ tsk salt

1 krm nymåld svartpepparVispa samman alla ingredienser. Först vinäger-senap-salt sedan oljor.HGR2004

 

Nobissås

 

1 ägg

1 msk vitvinsvinäger

1 1/2 dl majsolja

2 krm salt

1 krm nymald svartpeppar

1 tsk dijonsenap

1 msk finhackad gräslök

½ liten vitlöksklyfta

pressad.Lägg ägget i sjudande vatten och låt det sjuda 3 minuter, varken mer eller mindre. Knäck ägget och skrapa med en sked ner innehållet i en bunke eller matberedare. Droppa omväxlande ner vinäger och olja och rör eller kör hela tiden, så att såsen blandar sig väl före nästa omgång vinäger- och oljedroppar. Såsen blir som majonäs i konsistensen. Smaksätt med salt, peppar, senap, gräslök och vitlök. Såsen blir som majonnäs i konsistensen. Smaksätt med salt, peppar, senap gräslök och vitlök. Låt såsen stå och mogna någon timme i kylskåp innan den serveras

 

 

Salsa verde

 

1 kruka färsk basilica, 1 msk finhackad mynta, 1 dl olivolja, ½ dl rapsolja, 2 vitlöksklyftor, 4 -6 sma ansjovisfileer. 1 msk hackad kapris, 1 krm salt, ½ krm svartpepparFinhackad basilika och mynta i mixer eller liten matberedare eller finhacka för hand och lägg i skål. Droppa i olja medan maskinen går eller vispa hela tiden för hand så att allt blandar sig.

Tillsätt pressad vitlök, ansjovis – mycket finhackad om man gör såsen för hand – kapris och kryddor.

 

Majonnäs 2 dl

 

1 äggula

½ tsk dijonsenap

1 tsk vitvinsvinäger

2 krm salt

½ krm nymald vitpeppar

1 ½ dl olja(raps-eller majsolja)Blanda samman äggula, vinäger, senap, salt och peppar i en skål.

Vispa oljan för hand, med elvisp eller i matberedare, först droppvis och sedan i en fin stråle. Vispa hela tiden. Hälften av olja kan bytas ut mot olivolja.

Smaksättning tillsätt från början redan koncentrat av fonder som är smaksatta tex . kycklingsglaze – till en kycklingssallad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2