Nyheter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gastronomisk Topp lista 2017

 

 

Mina egna preferenser - är att besöket ska vara en upplevelse, fylld av överraskningar när det gäller smak och hantverk. Det behöver inte vara lyxråvaror utan alla ingredienser ska hanteras varsamt utifrån sin smak. Oftast hittar jag dessa faktorer hos unga,hungriga matlagare som har sin egen stil och inte följer trenderna hos det stora. En och tvåstjärniga krogar har oftast denna glöden.

 

 

Vad gillar vi :

Okomplicerade krogar som präglas av krögarnas och personalens ambition och livsstil. Krogarna ska vara autentiska, samtalsvänliga, opretentiösa och fokusera på gästernas upplevelse och önskemål. Fokus på att lyfter fram smaker och att rätterna i en meny har en helhetssyn när det gäller smaker och portionsstorlekar, Kökets egen stil, Krogarna går ekonomisk runt utifrån sina egna intäkter från gästerna. Relationen pris och kvalitet stämmer. Vi gillar även att maten på tallriken är varm. Vi gillar att det ska vara rolig och livlig stämning på krogen. Vi gillar att kunna boka ett bord endast några dagar innan. Alla gäster få samma uppmärksamhet och servicenivå, man gör inte någon skillnad.

 

 

Vad gillar vi inte:

Att sitta på tid( fy dessa 3 timmars sittningar), ceremonier och effektgivande grepp, att går hungrig från bordet, menytvång för alla på bordet. Krogar som har till sitt huvudsyfte att enbart imponerar på krogkollegor och hänger med i alla trender. Sponsorkrogar som inte går runt utifrån verksamheten. Värst är att man blir serverad ” kalte platte ”, i kockarnas strävan att pimpar estetiken på tallriken med tiotals upplägg, och glömmer det bort att maten ska vara varm. ( gäller inte Sushi och kalla rätter).

Ogenomtänkta smakkombinationer i en rätt, men särskild i en hel meny. I menyn fungerar smakingredienser kanske för en rätt – men inte i hela menyn. Att behöver boka ett bord månader innan (endast om jag reser till en annat land eller kontinent och vill säkerställa en bokning).

 

Vem är vi :

Vi är ett nätverk av personer i Europa som känner varandra och har samma preferenser. Vi har inte som yrke att testar krogar, utan sätter vara intryck utifrån besök - där vi betalar med egna skattade pengar. Vi finansierar vara besök inte via sponsring utan är oberoende.Vi ger inte några stjärnor utan jobbar med topplistor, där alla värda ett besök. Vi har alla jobbat inom världens toppgastronomin.

 

Nomineringar 2017

 

Årets Gastronomiska prestation

1. Marc Haeberlin Auberge d`Ill 50 år tre stjärnor

2. Björn Frantzen Welcome back hur bra kan man bli ?

3. Altelier Munchen Jan Hartwig Underbar och nyskapande

 

Arets mest prisvärda krog internationellt

1. Cosme New York , folklig,höga smaker - underbar

2. Weinbar Rutz Berlin, Marco har nu två stjärnor prisvärd

3. Simply Fosh Palma, enstjärning i Mallorca ett måste

 

Årets Nykomling:

1. Frantzen Stockholm blir nog 3 stjärnor världsklass

2. Ernst Berlin, udda matupplevelse - prestigelös hög nivå

3. Enigma Barcelona - Albert Adria lyfter ännu mera

 

Årets Måltidsupplevelse nationellt - hela måltiden

1. Nya Frantzen - absolut världsklass i varje detalj

2. Oaxen - en av vara bästa krogar i Norden - jämn hög kvalitet

3. Restaurang Hantverket - handverkskonst på hög nivå prisvärd

 

Årets Måltidsupplevelse internationellt -

1. Ocean Roches Algarve Portugal - All time high i år

2. Geranium Rasmus Koefood Nordens bästa

3. Per Se New York- världklass i varje detalj, once i livetime

 

Årets bästa serviceupplevelse:

1. Ocean Roches Algarve Portugal - här stämmer allt

2. Adam Albin hög nivå utan krusiduller

3. Esperanto - alltid hög nivå på mat och särskild service -

 

Årets mest prisvärda nationella måltidsupplevelse

1- Adam Albin Stockholm

2. Oaxen Slip

3. Fotografiska

 

Årets restaurangkedja

1. Reines Krogar på västkusten

2, Jean Paul Vorgerichten / krogar i världen

3. Tim Raue

 

Årets dryck

1. Dryckes paket Aloe, udda, perfekt och otrolig matchning

2.Taittinger 2005

3. Portugals nya vinmakare

 

Årets personliga prestation

Susanne Torsell - Linnea Andersson

föredettta Nagg på Kungsholmen som tog över

Hotel du Soleil Saint Raphael

 

Årets mest överskattade krog

Tak - tyvärr vid båda besök en besvikelse - hög ambition men leveranser når inte ditt - överskattad - nästan en turistfälla

 

Trender 2018

 

Ännu mera enkla pratsamma krogar med bra mat och bra service..

 

Jakten på stjärnor fortsätter vem är först med tre - efter ” omstyling ” -

 

Mera matsalsarbete – mindre tallrikservering mera arbete vid bordet

 

Klassiska franska recept i ny tappning – och klassiska franska viner

 

Förortstrenden fortsätter

 

Bättre och bättre krogar i alla andra städer i Sverige -

 

Kall- varma desserter

 

Nya krögare som tar ansvar för arbetsmiljön och balans mellan arbete och fritid den nya hållbarheten i branschen.

 

Östeuropa - Östeuropa och malkulturen i det olika republiker i forna Sovjetunionen.

 

 

Årets värstingar

 

 

Sturehof Stockholm - stora servicebrister om du inte är kändis

 

Enoteca Pinchiorri Flornes- mycket Bling Bling. Dyrt och slarvig

 

Restaurang utbud på Skansen – skamligt utbud

 

Melanders Fisk Medborgarplatsen – behöver lära sig att göra en fisksoppa

 

 

Årets bluff

 

 

Alla fjäll rödinga/öring eller vad det hetersom kommer från fiskodlingar.

 

Arla lurar bönder och sponsrar kockar - mejerimedaljen

 

Wagyu trenden -- den finns bara en äkta vara och den är limiterad och kommer från Japan