Nyheter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyheter se bloggen

 

 

 

Backgrund för mina bedömningar

Mina egna preferenser - är att besöket ska vara en upplevelse, fylld av överraskningar när det gäller smak och hantverk. Det behöver inte vara lyxråvaror utan alla ingredienser ska hanteras varsamt utifrån sin smak. Oftast hittar jag dessa faktorer hos unga,hungriga matlagare som har sin egen stil och inte följer trenderna hos det stora. En och tvåstjärniga krogar har oftast denna glöden. #HeinzGlöckler;

 

 

Vad gillar vi :

Okomplicerade krogar som präglas av krögarnas och personalens ambition och livsstil. Krogarna ska vara autentiska, samtalsvänliga, opretentiösa och fokusera på gästernas upplevelse och önskemål. Fokus på att lyfter fram smaker och att rätterna i en meny har en helhetssyn när det gäller smaker och portionsstorlekar, Kökets egen stil, Krogarna går ekonomisk runt utifrån sina egna intäkter från gästerna. Relationen pris och kvalitet stämmer. Vi gillar även att maten på tallriken är varm. Vi gillar att det ska vara rolig och livlig stämning på krogen. Vi gillar att kunna boka ett bord endast några dagar innan. Alla gäster få samma uppmärksamhet och servicenivå, man gör inte någon skillnad.

#HeinzGlöckler

 

Vad gillar vi inte:

Att sitta på tid( fy dessa 3 timmars sittningar), ceremonier och effektgivande grepp, att går hungrig från bordet, menytvång för alla på bordet. Krogar som har till sitt huvudsyfte att enbart imponerar på krogkollegor och hänger med i alla trender. Sponsorkrogar som inte går runt utifrån verksamheten. Värst är att man blir serverad ” kalte platte ”, i kockarnas strävan att pimpar estetiken på tallriken med tiotals upplägg, och glömmer det bort att maten ska vara varm. ( gäller inte Sushi och kalla rätter).

Ogenomtänkta smakkombinationer i en rätt, men särskild i en hel meny. I menyn fungerar smakingredienser kanske för en rätt – men inte i hela menyn. Att behöver boka ett bord månader innan (endast om jag reser till en annat land eller kontinent och vill säkerställa en bokning).

 

Vem är vi :

Vi är ett nätverk av personer i Europa som känner varandra och har samma preferenser. Vi har inte som yrke att testar krogar, utan sätter vara intryck utifrån besök - där vi betalar med egna skattade pengar. Vi finansierar vara besök inte via sponsring utan är oberoende.Vi ger inte några stjärnor utan jobbar med topplistor, där alla värda ett besök. Vi har alla jobbat inom världens toppgastronomin.

 

Topplista 2017

 

Årets Gastronomiska prestation

1. Marc Haeberlin Auberge d`Ill 50 år tre stjärnor

2. Björn Frantzen Welcome back hur bra kan man bli ?

3. Atelier Munchen Jan Hartwig Underbar och nyskapande

 

Arets mest prisvärda krog internationellt

1. Cosme New York , folklig,höga smaker - underbar

2. Weinbar Rutz Berlin, Marco har nu två stjärnor prisvärd

3. Simply Fosh Palma, enstjärning i Mallorca ett måste

 

Årets Nykomling:

1. Frantzen Stockholm blir nog 3 stjärnor världsklass ( skriven 15.12.2017)

2. Ernst Berlin, udda matupplevelse - prestigelös hög nivå

3. Enigma Barcelona - Albert Adria lyfter ännu mera

 

Årets Måltidsupplevelse nationellt - hela måltiden

1. Nya Frantzen - absolut världsklass i varje detalj

2. Oaxen - en av vara bästa krogar i Norden - jämn hög kvalitet

3. Restaurang Hantverket - handverkskonst på hög nivå prisvärd

 

Årets Måltidsupplevelse internationellt -

1. Ocean Roches Algarve Portugal - All time high i år

2. Geranium Rasmus Koefood Nordens bästa

3. Per Se New York- världklass i varje detalj, once i livetime

 

Årets bästa serviceupplevelse:

1. Ocean Roches Algarve Portugal - här stämmer allt

2. Adam Albin hög nivå utan krusiduller

3. Esperanto - alltid hög nivå på mat och särskild service -

 

Årets mest prisvärda nationella måltidsupplevelse

1- Adam Albin Stockholm

2. Oaxen Slip

3. Fotografiska

 

Årets restaurangkedja

1. Reines Krogar på västkusten

2, Jean Paul Vorgerichten / krogar i världen

3. Tim Raue

 

Årets dryck

1. Dryckes paket Aloe, udda, perfekt och otrolig matchning

2.Taittinger 2005

3. Portugals nya vinmakare

 

Årets personliga prestation

Susanne Torsell - Linnea Andersson

föredettta Nagg på Kungsholmen som tog över

Hotel du Soleil Saint Raphael

 

Årets mest överskattade krog

Tak - tyvärr vid båda besök en besvikelse - hög ambition men leveranser når inte ditt - överskattad - men vilken bar

 

Trender 2018

 

Ännu mera enkla pratsamma krogar med bra mat och bra service..

 

Jakten på stjärnor fortsätter vem är först med tre - efter ” omstyling ” Michelin har är mera "öppen" för nya typer av krogar. Sverige Agrikultur,Aloe, Adam och Albin,Sav - Daniel Berlin, Frantzen...men är det mogen för Mathias Dahlgrens vegetariska krog ?

 

Mera matsalsarbete – mindre tallrikservering mera arbete vid bordet

 

Klassiska franska recept i ny tappning – och klassiska franska viner

 

Förortstrenden fortsätter

 

Bättre och bättre krogar i alla andra städer i Sverige -

 

Kall- varma desserter

 

Hallbarheten produktfokus - man använder allt "Rester till nya rätter"

 

Nya krögare som tar ansvar för arbetsmiljön och balans mellan arbete och fritid den nya hållbarheten i branschen.

 

Östeuropa - Östeuropa och malkulturen i det olika republiker i forna Sovjetunionen.

 

Hotellkrogar som behöver rycker upp sig via enskilda, lokala koncept men

även via konceptsharing under en viss period.

 

Alkoholfria varianter till menyerna -

 

Lokala producenter -

 

 

Årets värstingar

 

 

Sturehof Stockholm - stora servicebrister om du inte är kändis

 

Enoteca Pinchiorri Flornes- mycket Bling Bling. Dyrt och slarvig

 

Restaurang utbud på Skansen – skamligt utbud

 

Melanders Fisk Medborgarplatsen – behöver lära sig att göra en fisksoppa

 

 

Årets bluff

 

 

Alla fjäll rödinga/öring eller vad det hetersom kommer från fiskodlingar.

 

Arla lurar bönder och sponsrar kockar - mejerimedaljen

 

Wagyu trenden -- den finns bara en äkta vara och den är limiterad och kommer från Japan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besök 2018

 

Frantzen Feb 2018 10/10 poäng - den perfekta krogen

just nu en av världens bästa krogar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köksbaren Umea 7/10 poäng

prisvärd vinlista, mycket bra mat men med

små tekniska brister.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotell Borgholm Öland 10/10 poäng.

En av vara bästa måtupplevelser det sista åren, Karin

Fransson kopiera inte utan har sin egen stil.

Perfekt smakupplevelser som är otroliga i sin helhet

med produkter från närområdet, samt en mycket

välgenomtänkt och prisvärd vinlista, gör att det värd

en resa från Stockholm till Öland för måltidens skull.

Jag minns fortfarande varje smaksupplevelse i varje

rätt. En av Sveriges absolut mest bästa kockar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niehku Mountain Villa 9/10 poäng

Matprodukter från Norr, suverän vinlista,

vällagad mat med fokus på produkterna

en kulinariska höjdpunkt Värd en resa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stim Stockholms 8/10 poäng den perfekta

kvarterskrogen Bra trevlig och kunnig personal

Kungskrabban och kammusslor är värd ett

besök.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotel Bendinat Mallorca

Restaurang 7/10 poäng, återbesök samma

nivå som förr två år sedan - samma matsedel

10/10 poäng för ambiance

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaranda Castel son Claret Mallorca 8.9/10 poäng

Välförtjänta två stjärnor i Guide Michelin

och även prisvärd för sin klass. lekfulla

spännande rätter tekniskt perfekt men

saknar spetzen i kryddningen och det sista 5 %

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salt och Sill Klädesholmen Orust 7.5 av 10 poäng

En omskriven krog som tyvärr inte levererar och

har i förhållande till kvaliteten för höga priser.

Perfekta huvudråvaror från havet är perfekt tillagad

men alla tillbehören till rätterna brister i smaken,

särskild purer som påminner om babymat. Att man

kommer upp i 7.5 poäng är tack vare det mycket goda

desserter. En krog värd att besöka om du är på plats,

särskild utifrån sillanrättningarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guide Michelin 2018 Norden

 

3 stjärnor

 

Geranium, Copenhagen, Denmark

Maaemo,Oslo, Norway

Frantzen, Stockholms Sweden NYTT

 

2 stjärnor

 

AOC, Copenhagen, Denmark

Kadeau, Copenhagen, Denmark Nytt

Henne Kirkeby Kro, Henne Denmark

Oaxen Krog Stockholm Sweden

Vollmers , Malmö Sweden

Daniel Berlin, Tomelilla, Sweden Nytt

Fäviken Magasinet, Järpen Sweden

 

1 stjärna

 

Denmark

 

108, Copenhagen

Clou, Copenhagen

Era Ora, Copenhagen

Formel B, Copenhagen

Kiin Kin, Copenhagen

Kokkeriet, Copenhagen

Kong Hans Kaelder, Copenhagen

Marchal,Copenhagen

Relae, Copenhagen

Sollerud Kro Copenhagen

Studio,Copenhagen

Jordnaer, Copenhagen Nytt

Fredrikshoj, Aarhus

Gastrome,Aarhus

Substans,Aarhus

Domestic,Aarhus

Fredriksminde,,Praestro

Slotskokkenet Dragsholm

Kadeau, Aakirkeby

MeMu, Wejle nytt

Koks,Thorshavn( Faroe Islands)

 

Sweden

 

Ekstedt Stockholm

Esperanto Stockholm

Gastrologik, Stockholm

Imouto, Stockholm

Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm

Operakalleren, Stockholm

Sushi Sho, Stockholm

Volt, Stockholm

Aloe, Stockholm Nytt

Agrikultur, Stockholm Nytt

Bhoga, Göteborg

Koka, Göteborg

Sk Mat och Människor, Göteborg

Thornströms kök, Göteborg

Restaurang 28+, Göteborg

Upper House, Göteborg

Bloom in the Park, Malmö

SAV Malmö Nytt

Hotel Borgholm, Borgholm

PM & Vänner, Växsjö

 

Norway

 

Kontrast, Oslo

Statholdergården, Oslo

Galt, Oslo - Nytt

Re-Naa Stavanger

Sabi Omakase, Stavanger

 

Finnland

 

Ask, Helsinki

Demo, Helsinki

Ora,Helsinki

Olo, Helsinki

Grön, Helsinki Nytt

 

Iceland

 

Dill, Rejkavik

 

text Heinz Glöckler

 

Se här besöket vid Frantzen två dagar innan det fick

tre stjärnor på Guide Michelin

 

 

 

 

 

Film Heinz Glöckler Creative-Cuisine