Vinländer

 

PIEMONTE

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Piemonte är definitiv en av Italiens mest omtalade regioner. Regionen ligger i nordöstra Italien. Trots sitt nordliga läge, och därmed relativt svala klimat, är Piemonte mest känd för sina kraftfulla viner. Landskapet är mycket kuperat och vingårdar bekläder de många kullarna. Piemontes viner är exklusiva och vinnäringen domineras av små "garage-producenter". Piemontes mest kända vindistrikt är Barolo och Barbaresco. Dessa distrikt producerar kraftfulla och lagringsduglia viner i relativt begränsade volymer. Regionens mest producerade vin, och tillika den volymässigt största DOCG.n i Italien är det söta mousserande Moscatovinet Ast. Baroli var näst efter Brunello di Montalcino i Toscana det andra distriktet i Italien att få DOCG 1980. Vad som skilyer Piemonte från övriga Italien är att regionen inte har någon IGT appellation. Således säljs allt Piemontevin under appellationerna DOC eller DOCG. Därav det stora antalet DOC. Vinerna är ofta välgjorda och exklusiva. I takt med att priserna på Nebbiolo vinerna stigit i pris, har fler odlare börjat fokusera mer på det lokala druvorna Barbera och Dolcetto. Resutaten är enastående. Så bra att somliga börja prata om Barbera som Piemontes främsta framtidens druva.

 

ANTAL DOCG: 7 Asti, Barolo, Barbaresco, Gavi, Ghemme, Gattinara, Brachette d`Aqui,

ANTAL DOC: 40

VIKTIGA DRUVSORTER:

BLÅ: Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Brachette, Vespolina, Cabernet Sauvignon, Merlot

GRÖNA: Moscato, Cortese, Chardonnay

TOPPVINGÅRDAR: Fontanafredda, Paolo Scavino, La Spinetta, Ca Bianca

 

 

TRENTINO ALTO RIDGE

--------------------------------------------------------------------------------

 

I nordöstra Italien ligger regionen Trentino-Alto Ridge. Om man kunde relatera vacker natur till viners kvalitet skulle Trentino förmodligen producera några av världens bästa viner. Här är det nämnligen sagolikt vackert. Precis som namnet antyder består regionen av två områden. Trentino och Alto Ridge. Vingårdarna ligger på sluttningar mellan 250 och 1000 meter över havet. Vintraditionerna är hårt germanskt präglade med druvsorter som Muller Thurgau, Vernatch, Riesling, Silvaner och Traminer. Den franska Pinotfamiljen med Pinot Noir, Pinot Bianco och Pinot Grigio har lyckats etablera sig väl i hård konkurrens med Chardonnay, Cabernet och Merlot. Dessutom existerar ett antal lokala druvsorter, Terodego, Lagrein och Marzemino är alla mycket interessanta. Regionen var den första i Italien att reagera på vågen av nya och moderna idèer som rena druvsortsviner och temperaturkontollerad jäsning för fruktigare viner, som svepte över vinvärlden under 1970talet. Idag är regionen känd för sina friska och mycket druvsortstypiska viner. Vinnäringen domineras av kooperativ vilket skapar bra förutsättningar för ökad prisvärdhet i en region där priserna för såväl land som arbetskraft är skyhöga.

 

ANTAL DOCG. 0

ANTAL DOC: 7

VIKTIGA DRUVSORTER:

BLÅ: Teroldego, Lagrein, Marzemmino, Pinot Nero, Cabernet, Merlot

GRÖNA: Pinot Grigio, Pinot Bianco, Chardonnay, Sauvignon, Traminer, Muller Thurgau

TOPPVINGÅRDAR: Vinfimra Mezzacorona,San Michelle Appiano

 

 

UMBRIA

--------------------------------------------------------------------------------

 

Regionen Umbria kallas för Italiens gröna hjärta. Geografiskt ligger Umbria inklämt mellan Toscana och Marche. Här vimlar det av små pittoreska bergsbyar med spår av såväl etrusker som romare. Arkitekuren är fascinerande och i alla högsta grad historisk. Vinrankan odlas relativt begränsat i hård konkurrens med olivträd, tobak och spannmål. Umbria producerar relativt begränsad i hård konkurrens med olivträv, tobak och spannmål.Tradtionellt har vitvinsdistriket Orvieto, i södra Umbria utgjort ryggraden i Umbrias vinnäring. Men sedan benämningen IGT tillkom 1992 har det röda vinet ökat sin andel. Regionens två röda DOCG viner Torgiano Riserva och Sagratino di Montefalco, görs i mycket begränsade volymer och har såleds inte bidragit till att höja Umbrias status avseävrt. Priserna är mycket trevliga och bibehålls dessa kommer dom att konkurrera med dom mera namkunniga i Toskana

 

ANTAL DOCG: 2 Torgiano Riserva,Sagrantino di Montefalco

ANTAL DOC: 9

VIKTIGA DRUVSORTER:

BLÅ: Sangiovese, Sagrantino, Cabernet Sauvignong, Merlot

GRÖN: Malvasia, Trebbiano, Druppegio,Grechetto,Chardonnay

TOPPVINGÅRDAR

Bigi, La Carraia, Cantine MOnrubio

--------------------------------------------------------------------------------

 

LOMBARDIA

 

Lombardia är Italiens till yta största och ekonomiskt startaste region. Här får vinodlingen spela andra fiolen efter industrierna. Totalt står Lombardia för 2.5% av Italiens totala vinproduktion. Det nordliga geografiska läget och det kraftigt kuperade landskapet gör vinindustrin till ett verkligt hantverk. I Lombardia finns det tre vindistrikt värda att nämna. Oltrepo Pavese, Franciocorta och Valtellina. Valtellina-distriktet ligger längst upp i norr, intill den schweiziska gränsen och utgör nordligste anhalten för Nebbilo druvan(lokalt kallase druvan Chiavennasca) Här ligger vingårdarna på mycket branta sluttningar varför vissa odlare tvingas bärga sina skördade druvor med helikopter. Valtelinas omfattar fyra underdistrikt alla med spektakulära namn: Sasella, Valgella, Grumello och Inferno. Därtill produceras ett vin med något mystiska namnet Sfursat. Vinet görs likt en Amarone på torkade druvor. Valtellinas viner är läckra, fylliga och lågringsdugliga. Tillsammans ned Franciacortas mousserande viner är Valtellas viner Lombardias stolthet. Distriket Oltrepo Pavese som fritt översatt beytder på andra sida floden Po, är mer svårdefinerat. Här varierar antalet druvsorter friskt som vinstilarna.

 

ANTAL DOCG: 2 Franciacorta, Valtellina Superiore

ANTAL DOC: 13

VIKTIGA DRUVSORTER:

BLÅ: Chiavennasca(Nebbiolo), Barbera, Merlot, Pinot Nero, Croatina.

GRÖNA: Cortese, Malvasia, Pinot Bianco, Chardonnay

TOPPVINGÅRDAR: Nino Negri.

 

 

VENETO

--------------------------------------------------------------------------------

 

Veneto ligger i nordöstra Italien. Regionens mest kända stad heter Venezia, i Sverige mer känd som Venedig. Regionen har ett urgammalt arv, vinranken har odlats i årtusenden. Kvantitativt är Veneto Italiens största region om man tittar på 2000 år siffror. Främst därtill bidrar distrikten Soave, Bardolino, och Valpoicella samtliga vackert belägna på sluttningar kring södra gardasjön.På senare tid har allt fler fått upp sina ögon för Venetos moderna och välgjorda viner. Därtill har pengar investerats i faciliteter, vilket fört utveckligen framåt. Regionens stolthet är Amaronevinet, som egentligen är en Valpolicella som förstärkts genom att man låter druvorna torka mellan 100 till 120 dagar innan man pressar dem. Därav namnet Amarone della Valpolicella. Förutom ovannämnda viner produceras massor av intressanta IGT viner. Idag förespråkar producenterna och marknanden lokala druvor som Corvina och Garganega

 

ANTAL DOCG: 3 Bardolino, Soava Classico, Recioto di Soave.

ANTAL DOC: 18

VIKTIGA DRUVSORTER:

BLÅ: Corvina, Rondinella, Cabernet, Merlot

GRÖNA: Garganega, Prosecco,Chardonnay

TOPPVINGÅRDAR: Pieropan, Gini, Lamberti Musella, Bertani, Santi, Folonari

 

 

MARCHE

--------------------------------------------------------------------------------

 

I regionen Marche sägs människorna prioritera sin livskvalitet. Här lever livet sin stilla gång. Marches landskap varierar, Kusten präglas av kritvita och milslång sandstränder och inlandet av små pittoreska bergsbyar belägna på Appeninernas snöbeklädda sluttningar. Marches gynsamma klimat lämpar sig mycket bra för vinodling. Regionens bästa viner konkurrerar kvalitativt med de bästa från norra Italien och Toscana. Lägg därtill att priserna är betydligt lägre och man inser potentialen. I Marche produceras såväl röda som vita viner. Det bästa viner kommer från distrikten Castillo di Jesi, Rosso conero eller Rosso Piceno. Närheten till det Adriatiska havet skapar ett perfekt klimat för odling av saväl blå som gröna druvor. Marche kan stolt skryta med sina lokala gröna druvsorten Verdicchio. Druvan är en av Italiens bästa och förekommer i alla tänkbara skepnader, mousserande, ung och ekad eller med benämningen Riserva, ett moget vin som kräver minst 24 månaders lagring.Just Verdicchio fick som första vita vinet i Italien benämningen Riserva.

 

ANTAL DOCG: =

ANTAL DOC: 10

VIKTIGA DRUVSORTER:

BLÅ: Montepulcino, Sangoiovese, Cabernet Sauvignon.

GRÖNA: Verdicchio, Bianchello,Chardonnay

TOPPVINGÅRDAR:

Garofoli, Umani Ronchi,

 

 

FRIULI VENEZIA GIULIA

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Friuli som regionen lite förenklat kallas är utan tvekan hemorten för Italien mest eleganta och exklusivaste vita viner. Vinerna är ofta friska och mycket druvsortstypiska. Friuli står för 2 % av Italiens produktion. Hela 70 % av regionens produktion klassas dock som DOC. Vinerna görs ofttast på en druvsort och bär namn därefter. De är ofta rena, sällan ekfatslagrade och därför mycket druvsortstypsika. Av Friulis totalt nio DOC, är tre värda att nämna. Collio, Colli Orientali del Friuli samt Grave del Friuli. De två förstnämnda produverar eleganta vita viner och Grave, som utgör slättlandet nedanför vitvinsdistrikten, är känt för sina röda viner Nyligen erhöll Friuli sitt första DOCG-vin. Ramondoloviner är ofta söta och görs av sent skördade Verduzzodruvor. Men trots att Friuli är känt som ett utpräglat vitvinsregion görs en del riktigt bra röda viner. Den lokala Refoscodruvan kan nå fantastiska höjder liksom den franska Merlot

 

ANTAL DOCG : 1 Ramandolo

ANTAL DOC: 9

VIKTIGA DRUVSORTER

BLÅ: Refosco, Merlot, Cabernet, Pinot Nero

GRÖNA: Ribolla Giallo, Tocai Friulano, Picolit,Pinot Grigio, Sauvignong,Chardonnay,Verduzzo

TOPPVINGÅRDAR: Azienda Agricola Vinnaioli Jerman är Italiens mest kultförklarade vinproducent. Jermans flaggskepp heter Vintage Tunina och är ett underbart vin packat med frukt kraft och finess. Efterfrågan överstiger mångfaldigt den knappa tillgången

 

 

Emilia Romagna

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Regionen Emilia Romagna skiljer norra Italien från mellersta. Regionen domineras av Poslätten där man flitig odlar vindruvor, sockerbetor, baljväxter och ris. Det platta landskapet skapar perfekta förutsättningar för den blå lambrusco-druvan från vilken man gör vinet Lambrusco. Men det är inte vinet som gjort Emilia Romagna känt. Utan maten. Emilia Romagna är Italien matmecka, här hittar vi parmigano reggiano, proscuitto, mortadella, salami och aceto balsamico m m. På sina trattorior serveras klassiska torra, röda och alkoholrika lambruscon i stora och sma klunkar. Den Lambrusco som vi dricker i Sverige är en ren exportprodukt. Emilia Romagna har hela fem appellationer bara för Lambrusco. Den bästa heter Lambrusco di Sorbara. Emilia Romagna mest kända vita vin är Albana di Romagna. Den görs på Albanadruvan och var också det första vinet att få DOCG 1986. Dessvärre är denna vin idag en ganska medioker upplevelse. Regionens bästa viner görs på en klon av Sangiovese och kommer från den östra delen av regionen Romagna. Sangiovese di Romagana.

 

ANTAL DOCG: 1 Albana di Romagna

ANRAL DOC: 20

VIKTIGA DRUVSORTER

BLÅ: Lambrusco, Lancellotta, Sangiovese

GRÖNA: Albana, Trebbiano

 

 

 

TOSCANA

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Det toskanska landskapet är vykortsvackert och mycket varierat. Kustremsan i öst lockar badsugna turister, medan inlandet med sina kullar erbjuder ett perfekt klimat till druv - och olivodling. Toscana är känt för sina läckra viner och sitt bondska kök. Visst är vinet gott och maten utsökt, men det är först när komponenterna får spela tillsammans det riktigt stiger i höjden. Det toskanska vinet är främst rött och ofta fylligt. Det görs allt som oftast på Sangiovese druvan. Hela 50% av det toskanska vinet säljs som kvalietetsvin DOC eller DOCG. Toscana placerade sig på världens vinkarta under 1960 talet da exporten av mediokra Chiantiviner iklädda i bastkjol nådde onande höjder världen över. Exportframgångarna har gjort Chianti till Italiens volymässigt näst största DOCG, efter Asti. Eftefrågan på Toscanas viner överstiger klart tillgången. därtill kostar marken det femdubbla jämfört med i Puglia och Sicilia längra söderut. Förutom Chianti bör distrikten Brunollo di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Morellino di Scansano, Carmignano och Bolgheri Superiore nämnas. Det vita toskanska vinet Vernaccia di San Gimignano var det första vita vinet med rätt till DOC 1966

 

ANTAL DOCG. 6 Chianti, Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulcino, Carmignano, Vernachhia di San Gimigano

ANTAL DOC: 40

VIKTIGA DRUVSORTER:

BLÅ:Sangiovese(Brunello, Prugnolo Gentile, Maremma) Cannaiolo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah.

TOPPVINGÅRDAR :

Tenuta La Poderna, Lisini, Machiavelli, Fattoria le Pupille, Fattoria del Cerro och självklart Pio Cesare

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------